Ny fynd vid Sigtunautgrävningar

Utgrävningen av avloppsledningen under museet i Sigtuna har utvecklats till en spännande miniföljetong som kan få sin upplösning på tisdagen.

Vid grävningar efter en avloppsledning intill Sigtuna museum har arkeologerna hittat en tidigare okänd grav. Arkeolog Anders Wikström i gula byxor assisteras av Erik Ljungberg, som sitter mitt i graven, och Cecilia Ljung.

Vid grävningar efter en avloppsledning intill Sigtuna museum har arkeologerna hittat en tidigare okänd grav. Arkeolog Anders Wikström i gula byxor assisteras av Erik Ljungberg, som sitter mitt i graven, och Cecilia Ljung.

Foto: Nina Leijonhufvud

Sigtuna2008-07-14 20:31
Arkeologerna, med Anders Wikström i spetsen, hittade inte bara spåren av en riktigt gammal kyrka utan också en gravhäll som lyftes upp på måndagen.
Några skelett hittades inte, men enligt museichefen Sten Tesch ligger de troligen en halvmeter längre ner. På tisdagen fortsätter grävningarna.
- Då får vi svaret på vad som finns i graven, säger Sten Tesch.
Redan på måndagen kunde han och arkeologerna emellertid konstaterar att man funnit något så ovanligt som ett tidigkristet gravmonument. Sådana tillhör kyrkogårdsmiljön kring de allra äldsta kyrkorna, byggda av trä söder om Mälaren, i Sörmland, Östergötland och Västergötland.

Som UNT berättade i fredags började utgrävningen som ett rutinuppdrag för arkeologen Anders Wikström. Uppgiften var att följa ett gammalt ledningsschakt för att möjliggöra byten av de gamla avloppsrören.
Redan i förra veckan gjordes emellertid intressanta fynd. Under en grov elkabel hittade arkeo­logerna en stor rektangulär häll av röd sandsten.
- Då var frågan om det handlade om en gravhäll eller en runsten, berättar Sten Tesch. Några runslingor kunde dock inte skönjas på den sida som låg uppåt. När man reste den visade det sig att den rektangulära hällen vilade på två kantställda och triangulära hällar i vardera änden. Den bildade alltså en form av tak.
- I Sigtuna har, märkligt nog trots den tidiga kyrkomiljön, inte påträffats några gravmonument av det här slaget förut. En förklaring kan vara att för den kristna eliten norr om Mälaren var kopplingen till förfäderna på gårdens ättebacke starkare än en kyrkogård i kungens och Guds Sigtuna, säger Sten Tesch.
- Många uppländska gravfält vittnar om att familjen på gården fortsatt att begrava sina döda på den gamla ättebacken trots att de var kristna.

Sten Tesch konstaterar att graven troligen är äldre än stenkyrkan som byggdes runt 1100.
- Graven kan vara knuten till den träkyrka som först stod på platsen. Eftersom kyrkogården är anlagd på den ursprungliga kungsgårdstomten kan graven inte var äldre än från omkring år 1060 då ett biskopssäte inrättades i Sigtuna.
Svaren på flera frågor kommer redan under tisdagen när grävningarna fortsätter.

Det kan handla om en tom grav, men det kan också visa sig att man hittar skelett.
Eftersom hällen och toppen på de kantställda gavelhällarna bör ha varit synliga ovan mark kan man räkna med att ett skelett, om det finns, ligger minst en halv meter längre ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!