Nu ska syon bli bättre i Sigtuna
Civilekonom, agronom eller processingenjör? Många elevers kunskaper om arbetslivets möjligheter brister.Sigtuna kommun har just avslutat ett projekt för att förnya skolornas studie- och yrkesvägledning.
- Många yrken är osynliga för dem. Vi frågade en klass åttor om de visste vad logistik betyder. Ingen visste. Ändå är logistikbranschen så oerhört stor i vår kommun, säger Maria Oscarsson.
Sigtuna kommun har just avslutat ett projekt som finansieras av Skolverket med syfte att förbättra kvaliteten i studie- och yrkesvägledningen. En viktig del är att studie- och yrkesvägledningen ska integreras mer i skolarbetet.
- Det har blivit lite så att ansvaret skjutits på studie- och yrkesvägledaren. Men det räcker inte att eleven får komma på en samtal i 9:an, säger Maria Oscarsson.
Ett annat mål är att ge eleverna information om arbetslivet tidigare - helst redan från förskoleåldern.
- Då är det naturligtvis inga vägledningssamtal det handlar om. Men det kan vara att åka på studiebesök eller se till att föräldrar kommer och berättar om sina yrken. Att bestämma sig för vad man vill bli är en process. Man måste få tid att tänka efter och ändra sig, säger Maria Oscarsson.
En annan del av projektet har gått ut på att stärka banden mellan näringsliv och skola. Under projektet har en av praoveckorna i 8:an ersatts med en näringslivsvecka med föreläsningar, gymnasievalsinformation och företagsbesök.
Att ta bort praoperioden helt är däremot inte aktuellt.
- Näringslivsveckan är mer ett komplement. Praon ger eleverna möjlighet att komma ut till arbetsplatser. Se vardagen och höra hur vuxna människor beter sig och pratar i arbetslivet, säger Maria Oscarsson som däremot tycker att praon borde kopplas samman mer med utbildningen. Till exempel genom att eleverna gör ett skolarbete i ett ämne som kan kopplas samman med praoplatsen.
Maria Oscarsson har sett flera resultat av projektet. Hon tror att elevernas motivation ökar om de får en tydligare bild av vad studierna kan användas till.
- Eleverna som kommer till mig i 9:an pratar på ett annat sätt. De har fler och tydligare bilder om vad olika yrken innebär.
Ett nätverk bestående av lärare, skolledare och yrkes- och studievägledare från de fyra grundskolorna i kommunen har bildats.
- Vi kommer att ha regelbundna träffa. Det är ett bra sätt att sprida erfarenheter och diskutera idéer, säger Maria Oscarsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!