Så ska invasiva arten hindras från att nå Mälaren

Den är vacker, men ack så förrädisk. Nu ska Sigtuna kommun ta i med hårdhandskarna mot den invasiva vattenväxten sjögull i Märstaån.

Sjögull finns naturligt i bland annat Kina och Centraleuropa men betraktas som invasiv i Sverige.

Sjögull finns naturligt i bland annat Kina och Centraleuropa men betraktas som invasiv i Sverige.

Foto:

Sigtuna2024-04-12 11:00

Sjögull liknar näckrosor, men är en lömsk invasiv art som kan breda ut sig över stora ytor. Följden blir att sjöar och vattendrag växer igen, vilket förstör livsmiljön för de djur och växter som lever där.

– Sjögull växer fort och är svår att bekämpa. Den är ett hot mot våra inhemska arter samt jättedålig för vattenkvaliteten, säger Babar Khan, vatten- och miljöplanerare på Sigtuna kommun.

undefined
Sjögull är en invasiv växt som hotar Mälarens naturliga växtbestånd. Under fyra år ska Sigtuna kommun försöka få bort vattenväxten från en damm i Märstaån. Bilden är från ett annat tillfälle.

Sommaren 2019 upptäcktes den grönbladiga växten med gula blommor i en damm längs Märstaån i Steningedalens naturreservat. Efter det har kommunen, med stöd från länsstyrelsen, försökt få bort den. Den metod som visat sig fungera bäst är att täcka vattenytan med stora dukar som gör att växten kvävs av syrebrist.

Nu har kommunen beviljats 820 000 kronor i statligt bidrag av länsstyrelsen för att ta nästa steg i kampen mot den invasiva arten. Syftet med naturvårdsprojektet, som ska pågå i fyra år och fått det fyndiga namnet "Ogulligt sjögull i Sigtuna”, är att förhindra spridning ut i Mälaren.

undefined
Metoden att placera ut flytande metallramar täckta med svart duk i vattnet för att kväva sjögullen har visat sig framgångsrik. Bilden är från ett annat tillfälle.

Planen är att i augusti byta ut de gamla dukarna i dammen mot nya som flyter. De är sex gånger sex meter stora och ska vara ännu effektivare mot sjögullskolonin. Babar Khan har stora förhoppningar att projektet kommer att lyckas.

Går det att få bort allt?

– Vi har inte lika stora utmaningar med sjögull som andra län, så jag tror att möjligheten finns. De senaste åren har beståndet minskat och det visar att metoden att täcka ytan med dukar ger resultat.

Karta: Steningedalens naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!