Namninsamling mot ny vårdmodell i Sigtuna
Oron växer nu i Sigtuna kommun för hur det kommer att fungera när kommunens egen hemvårdsmodell försvinner vid årsskiftet. Leila Djibeljan, som gått ut med protestlistor har hittills fått in cirka 270 namnunderskrifter mot förändringen. Många av dem som skrivit under representerar föreningar med ett stort antal medlemmar.
Leila Djibeljan har hittills samlat in cirka 270 namn mot den förändring som kommer att genomföras vid årsskiftet då Sigtuna kommuns egen hemsjukvårdsmodell upphör och landstinget åter tar över verksamheten.
Foto: Eva Nevelius
För en tid sedan hade politikerna i Sigtuna kommun ett möte med landstinget. Där diskuterades bland annat hur överlämnandet ska organiseras.
- Det är många saker som behöver ske och det brådskar. Jag fick en känsla av att landstinget inte hade tänkt på allt jobb som måste göras. Vi känner en oro för hur det ska fungera, vi vet ju hur omfattande det var när vi i kommunen tog över från landstinget en gång i tiden, säger Gun Eriksson (s) ordförande i Sigtuna kommuns äldre- och omsorgsnämnd.
Även bland dem som nyttjar hemsjukvården är oron stor. UNT har tidigare berättat om Leila Djibeljan i Märsta som har flera sjukdomar och behöver hjälp i stort sett dagligen. Hon har mycket svårt för att förstå varför förändringen måste ske.
- Det fungerar så bra och det är därför man ställer sig frågan: Varför? Jag brukar kalla det här för kommunens hjärta och man sliter inte ut ett friskt hjärta.
Trots att hon är synskadad och inte kan ta sig ut själv har hon nu lyckats få ihop cirka 270 namnunderskrifter mot förändringen, och fler kan det bli framöver. I slutet av månaden hoppas hon kunna lämna över listorna till de ansvariga politikerna på landstinget.
- Det känns jättebra att folk har ställt upp och reagerat. Det är många föreningar som står bakom som PRO, reumatikerförbundet, hjärt- och lungsjukas förening, väntjänsten, med flera, säger Leila Djibeljan.
Personligen känner hon en stor otrygghet inför förändringen och det är hon inte ensam om. Märta Lindberg som är kassör i Sigtuna kommuns anhörigförening berättar om liknande reaktioner.
- Det är många som är väldigt rädda för hur det ska bli nu, att det ska komma en massa olika folk hem till dem som gör olika saker. Det har varit en sådan trygghet när det har varit en gemensam organisation i kommunen. Jag kan inte förstå att man gör det här.
Men Olle Reichenberg (m) som är ordförande i sjukvårdsstyrelsen norr menar att oron är obefogad.
- Det finns ett antal tjänstemän som arbetar med den här frågan. Visst kan det skapa viss otrygghet under ett övergångsskede men vi har trots allt 24 andra kommuner där vi redan arbetar på det här sättet och det fungerar bra.
Han lovar också att man ska gå ut med information till de cirka 700 som har hemsjukvård i Sigtuna kommun i god tid inför förändringen. Anledningen till att modellen i Sigtuna avskaffas är att den inte fungerar med Vårdval Stockholm som infördes i början av året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!