Muthärvan på Arlanda växer
Åtalet om bjudresor och mutor på Arlanda växer. Ytterligare nio personer åtalas nu för bestickning och mutor, bland annat flera chefer inom ABB. Byggföretaget stod för påkostade resor för anställda inom Luftfartsverket och SAS.
Tillsammans med åtalet för bedrägeri som kom i höstas är det nu elva personer som ska ställas inför rätta för oegentligheter i kontakterna mellan myndigheter och företag.
Beroendeförhållande
Vad ger utredningen för bild av hur relationerna var på Arlanda under byggboomen?
—Det har blivit ett beroendeförhållande. Ett antal personer har träffats på möten och det har blivit vänskapligt. De har haft svårt att hålla distansen, säger Nils-Erik Schultz, statsåklagare.
—ABB utförde mycket arbeten på Arlanda. Då kan det vara lämpligt att hålla Luftfartsverkets representanter på gott humör, säger han.
Från ABB Buliding Systems åtalas fyra anställda. En av dem, en arbetsledare på Arlanda, anses ha varit kuggen i hjulet och han är sedan tidigare åtalad för grovt bedrägeri. Men även mannens chefer ska på olika sätt ha godkänt att ABB betalade för resor där anställda på LFV och SAS deltog.
—Jag tycker att jag kan visa att ABB:s ledning inte har haft något emot att man bjöd på de här resorna. De har skrivit på reseräkningar, fakturor och annat.
Flera dyra resor
Ett exempel är en resa till Badgastein i Österrike. En inhyrd konsult på Luftfartsverket fick ta med sig sin fru på en tredagarsresa som kostade ABB nära 24 000 kronor.
Ett annat exempel är en fyra dagar lång resa till Reykjavik, som personer på LFV fick åka på. Resorna ska ha kostat nära 12 000 kronor per person.
En tredje resa gick till Kiruna för 10 000 kronor per person.
Av de elva åtalade var tre anställda på LFV, två inhyrda konsulter på LFV och två anställda på SAS. Alla har arbetat med de stora utbyggnader som gjordes på Arlanda i början av 2000-talet, med en tredje landningsbana, nytt flygledartorn och bygget av pir F.
Konkurrens ur spel
Varför är det allvarligt med den här typen av bjudresor?
—Det finns en risk att det sätter konkurrensen ur spel. En del av våra skattepengar går till Luftfartsverket. När det görs en upphandling måste man vara säker på att den går till det bästa alternativet, säger Nils-Erik Schultz.
Rättegången mot de elva väntas bli av tidigast i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!