Det var förra söndagen som Nimo Bashir Daud, 28, som vanligt tog bussen hem till Märsta från sitt kvällspass på Löwenströmska sjukhuset. Där arbetade hon som undersköterska och skötte om gamla.
– Hon slutade vid 22-tiden och allt var som vanligt. På vägen hem pratade hon med sin bästa vän i telefon. Plötsligt hör hennes kompis hur Nimo skriker två–tre gånger. Sedan blev det tyst, säger Nimos bror Yasir Daud, 25.
Nimos väninna anade att något hade hänt, men visste inte då att Nimo hade mördats i en skogsdunge.
– Nimos vän ringde till oss och sa att hon inte visste om det var någon attack eller hjärtstopp eller vad som hade hänt. Vi åkte ut direkt dit för att kolla vad som hade hänt där vi trodde att Nimo var, och hennes man gick ut för att leta efter henne, men han hittade ingen på den vägen där han trodde att hon var. Det var tvärmörkt och han var chockad och stressad så han hittade inte henne, säger Yasir Daud.
Samtidigt hade syskonen och maken ringt till polisen som kom till platsen.
– Senare såg vi att poliserna spärrade av området vid skogsdungen och då förstod vi att något allvarligt hade hänt, men vi visste fortfarande inte om Nimo var vid liv, säger Yasir Daud.
Strax efter klockan tolv på natten kom polisen till parets lägenhet för att berätta att Nimo hade avlidit av sina skador.
Som UNT tidigare rapporterat har en man i 40-årsåldern erkänt att han följt efter en kvinna på bussen för att han ville döda någon. Polisen hittade mannen genom att titta på bussens kameror där de såg att han steg av vid samma hållplats.
På måndag ska Nimo begravas och hennes syskon, föräldrar och make är chockade, arga och ledsna. Nu försöker de vända hennes död till något meningsfullt. Därför har de ihop med artister som Adaam, Imenella och B.Baby startat en insamling för att bygga fler dricksvattenbrunnar i Afrika.
– Vi kände att vi ville göra något gott i hennes namn. I och med att hon brukade hjälpa andra och jobbade som undersköterska, så hade hon nog gillat att vi gör det här för andra. Vi brukar samla in pengar eller skänka till liknande projekt under vår heliga månad ramadan, så jag vet att hon skulle ha velat att vi gjorde det.
De vill också att ingen mer ska behöva drabbas av det våld som tog livet av Nimo. Enligt Aftonbladet har mannen tidigare fått psykiatrisk tvångsvård flera gånger och uppträtt aggressivt mot sin omgivning. Bland annat har han tidigare en gång gått omkring och slagit med en slägga i centrala Stockholm.
– Jag tycker att den största frågan just nu är varför en sådan här man rör sig ute bland allmänheten? Den misstänkte har begått brott förut och läkare har varnat för hans våldsamheter. Varför han då skrivs ut är den stora frågan? Varför tas inte psykiskt sjuka omhand på rätt sätt? Säger Yasir Daud, som är ett av Nimos tio syskon.
– Nimo var alltid den som höll kontakten med oss syskon. Hon var en jättefin tjej som inte gjorde någon illa. Det är jättetråkigt att just hon blev drabbad, säger Yasir som nu hoppas att hennes död ska bli en tankeställare för hur psykiskt sjuka personer tas omhand av samhället.