Kritik mot hemtjänsten: "Min fru gråter om nätterna"

Kritiken fortsätter mot de bolag som sköter hemtjänsten i Sigtuna kommun. Nyligen missades en bruten fot.

Hjärtsjuke Sava Paskota har haft en stroke, men fortsätter att kämpa för att hustrun ska få bättre hemtjänst. "Hon klarar inte när personalen stressar på kvällen och inte kan jobbet."

Hjärtsjuke Sava Paskota har haft en stroke, men fortsätter att kämpa för att hustrun ska få bättre hemtjänst. "Hon klarar inte när personalen stressar på kvällen och inte kan jobbet."

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2021-02-15 07:30

UNT har tidigare rapporterat om missnöje med hemtjänstbolagen AdeoCare och Olivia hemomsorg som tog över hemtjänsten från kommunen.

Nu berättar personal att de inte kan ta del av kommunens nattpersonals dokumentation om brukarna.

– Kommunens larmgrupp hade skrivit ner att de varit hos en av våra brukare på natten för att personen hade ont i foten, men eftersom vårt företag ännu inte har löst GDPR-frågan så kan vi varken se kommunens larmgrupps- eller kommunens nattgrupps dokumentation, säger anställda på Olivia hemomsorg.

Därefter missade dagpersonal på Olivia att dokumentera att den gamla hade ont, vilket sammantaget ledde till att hemtjänsttagaren fick vård för sent, efter flera dagar. Händelsen ska nu utredas som ett missförhållande i vården.

Enligt personalen har informationsproblemet funnits sedan de privata bolagen tog över 1 april förra året.

Åsa Walderik, vd på Olivia hemomsorg och Emma Swanström, regionchef på AdeoCare svarar att kommunen har tagit fram en samverkansrutin för att säkra rapporteringen mellan de olika huvudmännens arbetsgrupper.

Hur ska ni se till så att er personal kan se nattgruppernas rapporter?

”Sigtuna kommun har utarbetat noggranna samverkansrutiner för att information mellan olika huvudmän ska överföras säkert för kunden” skriver Åsa Walderik.

Emma Swanström svarar att rutinen har varit på plats från början och reviderades under våren.

– Jag har inte uppfattat att den inte fungerat, då jag inte tagit emot några avvikelser gällande den, svarar hon.

En annan fråga som upprör många är den stora omsättningen på personal.

Tre av de drabbade är Tingvallabon Sava Paskota och hans hustru som har AdeoCare samt Benjamin Wallin som har Olivia hemomsorg.

– Min fru har kraftig Parkinson. Hon klarar inte när personalen stressar på kvällen och inte kan jobbet. Hon blir orolig, gråter och vill gå upp på nätterna. Då blir jag också orolig och går upp för att lugna ner henne, säger Sava Paskota, som tidigare bland annat har varit fotbollstränare för många barn i kommunen.

Han har lite svårare att hitta orden efter en stroke och kan inte heller skriva för att klaga på det han anser är fel. Dessutom har han genomgått en bypassoperation av hjärtat samt har diabetes. Läkarnas ordination är att han ska ta det lugnt.

– Jag får egentligen inte lyfta tungt eller oroa mig. Därför har jag haft hjälp med handling och städning av AdeoCare, men det fungerade så dåligt att jag har sagt upp det och handlar själv. Ändå vill de ha betalt av mig för tjänsten.

När personal kommer för sent på kvällarna så vill en del ge hustrun kortare tid än de 30 minuter per kväll som kommunen beviljat för intimhygien, sänggående med mera. Personalen arbetar numera bara till 22.30, tidigare slutade de 23.30.

undefined
Hjärtsjuke Sava Paskota har haft en stroke, men fortsätter att kämpa för att hustrun ska få bättre hemtjänst. "Hon klarar inte när personalen stressar på kvällen och inte kan jobbet."

– Det finns flera bra tjejer, men det kommer också många som inte kan jobbet. De kan inte hantera henne. Det har blivit mycket sämre efter att kommunen slutade med sin hemtjänst, tycker Sava Paskota.

Varför är personalen mer stressad på kvällen nu? 

– Från Adeocares sida har vi drivit linjen att få fortsätta att arbeta till 23.30 för att inte tvingas justera personalens arbetstider. I höstas slogs det fast att det är avtalet med Sigtuna kommun som gäller varpå vi har varit tvungna att justera arbetstiderna. Jag har full förståelse för att det finns ett missnöje hos vår personal gällande detta, svarar Emma Swanström.

1 april startar valet

Som UNT rapporterade i förra veckan så har det gjorts en undersökning/mätning efter att hemtjänsten övergick till externa utförare.

1 april blir det möjligt för hemtjänsttagarna att välja bland de två bolagen.

Det är kommunen som beslutar om hemtjänstinsatser och de två bolagen utför tjänsterna. I Sigtuna kommun är det omkring 500 invånare som har hemtjänst. Det handlar om hjälp med inköp, städning, tvätt, måltider, promenader eller personlig omvårdnad i sitt eget hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!