Miljökontroller hinns inte med
Miljö- och hälsoskyddskontoret i Sigtuna har fått en sådan ökning av ärenden att planerad tillsyn inte hinns med. En del verksamheter får bara besök om det har kommit in klagomål. Ökad belastning på miljökontoren är en trend i hela landet.
Mindre verksamheter som bedömts ha låg risk blir i stor utsträckning utan tillsynsbesök. Bara om det dyker upp klagomål rycker miljö- och hälsoskyddskontoret ut till dem.
Ökningen av ärenden finns på flera områden. Ett är livsmedelsärenden, där ny lagstiftning har skärpt kraven och gjort att fler anläggningar räknas in. I Sigtuna har antalet livsmedelslokaler ökat från 250 till 350.
- Det här har naturligtvis ökat behovet av tillsyn. Ett godkännande i dag är också mycket mer resurskrävande. Den tidigare processen innebar att fyra fem handlingar skickades mellan oss, i dag är det 20 till 25 handlingar som måste hanteras i varje ärende, säger Agneta Westerberg, miljö- och hälsoskyddschef i Sigtuna kommun.
Den nya lagstiftningen innebär också att samtliga livsmedelslokaler måste godkännas på nytt. I Sigtuna kommer en hel del lokaler inte att hinna få godkänt i år. De får ändå fortsätta med sin verksamhet. Men processen senare blir mer omständlig. Ingen i den lägsta riskklassen, till exempel kiosker, hinns med i år.
Miljö- och hälsoskyddskontoret yttrar sig över alla nya detaljplaner och byggprojekt i Sigtuna kommun. Eftersom antalet detaljplaner i år ska "överstiga alla tidigare nivåer" blir det mer arbete på miljökontoret också.
Även djurskyddsärendena har ökat när allt fler anmäler att djur far illa. I år finns en fördubbling av antal ärenden, bedömer Agneta Westerberg. Konsekvensen är att det inte blir någon löpande tillsyn av kennlar, djurpensionat, katthem och djuraffärer i år.
Varför anmälningarna ökat är oklart.
- Jag kan bara säga att det inte har varit obefogade ärenden. Möjligtvis beror det på att det blivit mer uppmärksammat i media, i tv-program, med djur som omhändertas.
Tillsyn av miljöfarlig verksamhet blir också lidande.
- Vi har problem att hinna med tillsyn av mindre miljöfarlig verksamhet, som biltvättar, mekaniska verkstäder, tandläkare, båtklubbar. De flesta ha aldrig fått besök av oss, eller så var det fem sex år sedan. Men just nu har vi ett projekt för att försöka hinna ut på de flesta av dem.
I år har miljö- och hälsoskyddskontoret fått två nya anställda. Inför nästa år önskar man ytterligare två tjänster. Ett nytt system med fasta årliga taxor för till exempel större bostadsbolag, väghållare, skolor, fotvårdssalonger och tatuerare finns på förslag. Tidigare har de betalat timtaxa. Fasta avgifter skulle öka inkomsterna till kontoret och säkra tillsynen, är tanken.
- Det är svårt att freda resurser om man inte ser att det finns en intäkt.
Situationen på miljö- och hälsoskyddskontoret i Sigtuna är inte unik. Trenden är densamma i hela landet. Det säger Kerstin Blom Bokliden, sakkunnig på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
- Generellt kan vi se att trycket ökar. Ambitionsnivån är högre nu inom livsmedel och djurskydd. På bygglovssidan märks att det är högkonjunktur.
Ett system med fasta årliga avgifter är något som diskuteras i många kommuner, enligt henne.
- Vet man att man har återkommande tillsyn är det rimligt att ha en fast avgift. Det är inget SKL går ut och rekommenderar generellt, men vi kan tycka det är en bra idé.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!