Migrationsverket JO-anmäls

Migrationsverket har inte tecknat tillräckligt många avtal med kommuner om att ta emot ensamma flyktingbarn. Nu anmäler Solna stad Migrationsverket till JO och JK.

Sigtuna2006-11-26 10:46
Strömmen av ensamkommande flyktingbarn till Sverige har tredubblats sedan i somras. Det har lett till att barnen blir kvar i de tillfälliga boenden som finns i fyra ankomstkommuner (Sigtuna, Solna, Malmö och Mölndal) längre än det var tänkt.

Ska bara stanna några dygn
Tanken är att barnen ska stanna i ankomstkommunerna endast några dygn. Sedan ska de flytta vidare till den kommun där de ska bo under asylprocessen. Men i verkligheten har barnen blivit kvar i ankomstkommunerna betydligt längre. Det barn som har varit längst i Sigtuna kommun anlände för tre månader sedan.
Nu anmäler Solna stad Migrationsverket till justitieombudsmannen och Justitiekanslern för att de inte har lyckats teckna avtal med tillräckligt många kommuner för att ta emot barnen under asylprocessen. Staden menar att redan svårt utsatta barn riskerar att skadas ytterligare om de stannar länge i ett tillfälligt boende.
Solna ifrågasätter om Migrationsverket har gjort tillräckligt för att ordna tillräckligt många platser i mer permanent boende. Dessutom menar Solna att Migrationsverket inte har tagit fram klara riktlinjer för hur åldersutredningarna av asylbarnen ska göras.

Får stöd av Sigtuna
Sigtuna kommuns nye socialchef, Jan Hellström, stöder Solnas JO-anmälan.
- Det är ett sätt att lyfta frågan, säger han.
Men på Migrationsverket avfärdar man kritiken.
- Vi har gjort tillräckligt. Om vi kunde tvinga kommunerna hade vi kunnat göra mer, men det här är frivilligt. Problemet är att kommunerna inte vill. Det generella svaret är att socialtjänsten redan är hårt belastad, säger Ronnie Magnusson, ansvarig för kommunkontakterna på Migrationsverket.

Avtal med tolv kommuner
Hittills har Migrationsverket tecknat avtal om drygt 100 boendeplatser i tolv kommuner. Ytterligare ett 90-tal är på gång nästa år, men Migrationsverket bedömer att 150-200 platser därutöver kommer att behövas om strömmen av ensamma barn ligger kvar på samma nivå som i dag.
Solna stad har även begärt tillsyn av sig själv. Staden har skrivit till länsstyrelsen och begärt en granskning av det tillfälliga mottagande som Solna erbjuder ensamkommande flyktingbarn.



FAKTA
Uppsala ny kommun
Uppsala kommun är en av de nya kommuner som har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn under asylprocessen. Ett nytt boende för 12-14 barn väntas öppna den 1 februari.
Rädda barnen menar dock att det inte är tillräckligt, och har skrivit till kommunstyrelsen för att förmå dem att ta emot fler flyktingbarn.
- 14 ser inte så kraftfullt ut. Ganska små kommuner har tagit emot ungefär lika många, säger Leif Nilsson, ordförande för Rädda barnens lokalförening i södra Uppsala.

BAKGRUND
Flyktingmottagande
Den 1 juli gjordes en lagändring som innebar att kommunerna vid de stora inreseorterna i Sverige (Stockholm, Göteborg och Malmö) övertog ansvaret för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.
Syftet var bland annat att Migrationsverkets dubbla roller gentemot flyktingbarnen skulle undvikas. Tidigare hade verket både ansvar för omhändertagande och asylavgörande.
Migrationsverket har fortfarande kostnadsansvaret för de ensamma flyktingbarnen, vilket innebär att ankomstkommunerna ersätts för sina utgifter.
Sigtuna kommun ansvarar för de ensamma barn som anländer till Arlanda. I dagsläget handlar det om ett 40-tal barn. Dessa är placerade på två tillfälliga boenden i kommunen, familjehem i länet samt ett tillfälligt boende i Solna stad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om