Matte för de minsta

Matematik för ettåringar? Förskolläraren Anne Margarethe Larsen på Sätuna förskola i Märsta tror att barnen har större chans att lyckas i skolan om det logiska tänkandet introduceras i tidig ålder.

Hur lång är egentligen en pappa? Ett sätt är att mäta med sin egen kropp och bygga rätt längd med hjälp av stora klossar. 2-åriga Lucas Claesson och Noah Andersson gillar att bygga på höjden.

Hur lång är egentligen en pappa? Ett sätt är att mäta med sin egen kropp och bygga rätt längd med hjälp av stora klossar. 2-åriga Lucas Claesson och Noah Andersson gillar att bygga på höjden.

Foto: Marie Ström

Sigtuna2009-01-15 10:53
På Sätuna förskola är det samling. Elva barn i åldrarna 1-3 år sitter i en ring.
- Hur många är här i dag, frågar förskolläraren Anne Margrethe Larsen.
Barnen pekar i tur och ordning på varandra och hjälps åt att räkna högt.

Därefter blir det en Noaks ark-inspirerad saga. Anne Margrethe Larsen låter ett blått prassligt papper vara hav och räknar tillsammans med barnen plastdjuren som ryms i leksaksbåten.
- Vi försöker få in matematik och logiskt tänkande i vardagen. Det ska integreras i allt vi gör på ett mer medvetet vis, förklarar Anne Margrethe Larsen.
Tillsammans med några andra förskollärare i Sigtuna kommun deltar hon i ett matematik-projekt.

Det har bland annat inneburit utbildning och skapandet av ett kommunalt matematiknätverk där förskollärare och lärare kan utbyta erfarenheter och tankar.
- Matematik finns överallt - i vardagen och i leken. Det är så mycket mer än att bara räkna. Leken när man gömmer en sak och barnen ska gissa vad som saknas är ju till exempel början till en ekvation. Det finns något där - men det syns inte från början, säger Anne Margrethe Larsen som till en början var väldigt tveksam till projektet.
- Hur mycket matematik kan man lära ut till en småbarnsgrupp? Och jag kände mig verkligen inte som någon matte-människa. Min inställning till ­matematik var väldigt negativ.

Genom projektet har hon har fått ett nyväckt intresse för ekvationer, derivata och koordinater.
- Nu tycker jag det är spännande med matematik och att alla är mattemänniskor. Om man börjar öva upp det logiska tänkandet tidigt får man mycket gratis och jag tror att intresset för matematik också blir större så. Det kan handla om ganska banala saker som att dela ett äpple i hel och halv för att förklara klockan och tiden.
I dag arbetar Sätuna förskola medvetet med matematikövningar. Det kan handla om att gå ut i naturen och leta efter mönster, att prata om ord och innehåll i ramsor och sånger eller att göra handavtryck och räkna sina egna fingrar.

Arbetet dokumenteras i text och bilder och föräldrarna får rapporter om vad som gjorts en gång i månaden. Tanken med projektet är att locka till ett lärande där barnen står i fokus. En viktig idé är att inte försöka styra barnen för mycket. Ett exempel när det ställdes på prov var en övning inspirerad av barnboken Else-Marie och småpapporna då barnen skulle bygga sin egen pappa i naturlig storlek.

Till övningen fanns inga fler anvisningar - hur och av vad papporna skulle byggas lämnades öppet.
- Hur ska barnen klara det, de kan ju inte ens rita gubbar, minns jag att jag tänkte. Men jag försökte ändå och det gick jättebra. En del barn som inte brukar vara så aktiva började bygga upp sin pappa med hjälp av stora klossar och använde sin egen kropp som måttstock, säger Anne Margrethe Larsen som poängterar att det är barnen som ska vara mest aktiva i problemlösandet.
- Jag säger aldrig till ett barn att något är fel längre. Det viktiga är att ta reda på hur barnen kommit fram till svaret och hjälpa dem tänka vidare utifrån det. Ofta har de tänkt logiskt från början.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om