Matsäck i ryggsäck för vandrare

I dessa tider letar sig många ut på vandringsvägar och skogsstigar. Emelie Runfeldt, ordförande för Friluftsfrämjandet i Märsta-Sigtuna, ger tips på utemat.

En kniv är bra att ha med för att lösa vissa uppgifter som att öppna tortillabrödspåsen.

En kniv är bra att ha med för att lösa vissa uppgifter som att öppna tortillabrödspåsen.

Foto: Maria Larsdotter

Sigtuna2020-05-09 12:00

Tema mat&dryck

Snålblåsten känns i Embarsboda den här dagen då vi träffar Emelie Runfeldt. Torpet Embarsboda, som ligger i Rävsta naturreservat mitt emellan Märsta och Sigtuna, är samlingsplatsen där Friluftfrämjandets lokalavdelning brukar träffas för barnaktiviteter och på söndagar för att hålla kaféet öppet. Nu är det låst och igenbommat med hänglås på grund av virussmittan. Men vandra i reservatet kan du fortsatt göra och då är mat en förutsättning. Emelie Runfeldt har varit ute i skog och mark med sina barn, 11 och 8 år gamla, i princip sedan de föddes. 

– Sallad i alla dess former är det vi brukar ha med. Men då pratar jag om mer än en pastasallad. Det finns många andra variationer.

Hon pratar om kall kokt potatis, quinoa, bulgur, bönor, falafel och hummus. Hon pratar också om nötter, mandlar och olika frön och självklart om olika sorters sallad, tomater, lök och andra grönsaker.

– Vi brukar ha en varsin låda till varje person. Då blir det enkelt att stoppa i det som var och en tycker om. Ofta har vi soppa i en termos som vi serverar i kåsa. Våra barn gillar mixade soppor och då packar vi också ner en matig smörgås till.

Det är viktigt att ha med sig mycket mat. Gärna äppelklyftor, torkad frukt, morotsstavar, gurkstavar, sånt som är lätt åtkomligt i fickan enkelt att äta i farten.

– Barn tappar energin fort, ibland tycker de helt enkelt att det är långtråkigt att gå. Då räcker det kanske med lite russin tills det är dags för en kort fikapaus, säger Emelie Runfeldt.

Dryck är förstås också viktigt att ha med. Mellan en halv och en liter per person rekommenderar hon, beroende på hur varmt vädret är. 

– Vi har ofta med ett gasolkök på våra vandringar. Då kan vi till exempel värma falafel till en falafelrulle.

För en falafelrulle packar Emelie Runfeldt ner: ett tortillabröd, fyra falafel, en halv tomat, två salladsblad, en fjärdedels röd lök, färdig vitlökssås på flaska och eventuellt ketchup. Rullarna läggs ihop utomhus för att det är roligt och för att varm falafel är gott i rullen.

Till en portion sallad som på bilden: en och en halv deciliter kokt havreris, 1 deciliter svarta bönor, en halv paprika, fyra rädisor, några ärtskott. Allt hackas och blandas sedan i en låda. Strö över en matsked sesamfrön, lite örtsalt och ringla över lite olivolja innan du sätter på ett lock och stoppar allt i ryggsäcken.

Karta: Embarsboda Friluftsträmjandet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!