Restaurangerna tyngs av restriktioner och har det svårt under pandemin, men för kocken, författaren, bloggaren och matinspiratören Catarina König, 36, är det nästan tvärtom.
– Ja, det är många som är hemma och har mer tid åt att laga mat nu, så jag har upplevt att intresset för matlagning snarare har ökat än minskat det senaste året, säger Catarina König som 2018 flyttade från Uppsala med familjen till barndomsstaden Sigtuna.
I Uppsala studerade hon först på lärarprogrammet och läste engelska. Däremellan gick hon bartenderskolan i Stockholm.
2008 öppnade Catarina König butiken Königs mode & design som hon drev i tio år på Svartbäcksgatan i Uppsala.
Hur väcktes intresset för matlagning?
– Jag hängde hemma i köket redan som liten. Våra föräldrar reste också mycket med oss och provade mat i olika länder. På så sätt fick jag tidigt uppleva många smaker och kulturer.
Under några år satsade Catarina mycket på sitt hemmakök och matlagningsintresse. 2016 sökte hon till TV4:s program Sveriges mästerkock och vann tävlingen. I höstas ledde hennes smaksäkerhet, kreativitet och vackra uppläggningar också till att hon tog hem titeln Decenniets mästerkock i konkurrens med de tio årens senaste mästerkockar i TV4.
– Men det var redan efter programmen 2016 som jag började få väldigt mycket matjobb och kände att det var min grej, så jag sålde butiken, säger Catarina König som i dag bloggar för Elle mat och vin, driver kontot ”Matfashionistan” på Instagram med ett recept om dagen samt skriver kokböcker och lagar mat på olika event.
Bland annat samarbetar hon med Sigtuna stadshotell där hon några gånger per år genomför ett program för gästerna. Varje gång har biljetterna sålt slut till eventet.
– Jag har varit där 6–7 gånger de senaste två åren, snart är det dags igen. Tillsammans med hotellets kockar kommer jag denna gång att laga en meny med rätter från Decenniets mästerkock, säger Catarina König som också berättar och visar filmklipp under dessa kvällar.
Just nu är tapas eller smårätter väldigt populärt. Catarina Königs nya bok ”Smårätter med guldkant” är just en kokbok med hennes tapas-favoriter.
– Jag gillar smårätter för att de ofta är både goda och enkla att laga. Det går också att antingen att ha dem som mingelmat eller så kan du bygga en hel måltid på några smårätter, säger Catarina König vars favoriter bland annat är asiatisk råbiff på friterat rispapper, zucchinirulle med ricotta, parmesan och soltorkade tomater eller laxtartar med emulsion. Den sistnämnda serveras på sked.
Att äta mingelmat utomhus kan också passa bra i pandemitider.
– Ja, fast jag hade börjat med boken redan innan pandemin bröt ut, säger Catarina König som även fotograferar allt till sina kokböcker.
– Jag älskar den delen av jobbet, det är minst lika roligt som att skriva recept och laga mat.
Är det inte svårt att komma på ett recept om dagen när du bloggar?
– Nej, jag har en bank av minst 600 recept som jag har som bas, men oftast känner jag för att ändra i recepten och komma på nya saker att äta varje dag.
Vill du inte öppna en egen restaurang?
– Nej, jag stortrivs där jag är idag, exempelvis med att författa kokböcker och att hoppa in som gästkock, säger Catarina König som när hon inte arbetar tycker om att rida, spela golf, resa och åka vattenskidor.