Märstarestaurang blev av med sprittillståndet
Restaurang La Campana i Valsta i Märsta blir av med sitt tillstånd att servera alkohol. Svarta löner för en halv miljon kronor har betalats ut, enligt Skatteverket, och stora summor har lagts undan från försäljningen.
Beslutet att dra in tillståndet för krogen togs i måndags av kommunstyrelsens socialtjänstutskott. Beslutet var enigt, enligt utskottets ordförande Lola Svensson (s).
- Vi måste följa lagstiftningen, och alkohollagen är så pass tydlig. Restaurangen har undanhållit pengar från det allmänna. Ägaren var med på mötet och berättade att man rättat till allting, men det har varit problem där i flera års tid, säger Lola Svensson.
La Campana ligger i Valsta centrum och är den stora restaurangen i kommundelen. Krogägaren Edvart Dimej tycker att beslutet är felaktigt.
- Jag har drivit den här krogen i 20 år utan anmärkningar. Skatteverket är inte klart med sin utredning förrän i början av nästa år, kommunen kunde vänta med sitt beslut tills dess.
-Har Sigtuna kommun bevis för att vi har betalat svarta löner? Nej! Det är ingenting som stämmer i det här. Det är ett familjeföretag, och familjen har bidragit med arbetsinsatser, men det tar de inte hänsyn till. Beslutet drabbar personalen, ja hela Valsta, säger Edvart Dimej.
Han ska överklaga det indragna tillståndet, och håller restaurangen öppen, "tyvärr alkoholfri".
En granskning av krogen startade 2005, när ett antal fel i kassahanteringen upptäcktes. Året efter gjordes en ny inspektion tillsammans med Skatteverket. En del tidigare brister var åtgärdade, men nya hittades. Enligt Skatteverket såg det ut som att alla intäkter inte slogs in i restaurangens kassa.
Skatteverket inledde efter det en revision av bolaget. I höstas slog länsrätten fast att Skatteverket får säkra 580 000 kronor för en upptaxering.
Enligt Skatteverket har krogen lagt undan en fjärdedel av inkomsterna från serveringen. En del av pengarna har använts till svarta löner, bedömer Skatteverket, minst 500 000 kronor.
Skatteverkets utredning pågår fortfarande, men Sigtuna kommun tar alltså redan nu steget att dra in krogens alkoholtillstånd.
- Vår utredning sker utifrån alkohollagen, och vi är inte beroende av Skatteverkets utredning. Om det förekommer ekonomisk misskötsel kan tillståndet komma att ifrågasättas, även om misskötseln inte är brottslig, förklarar Katarina Bozkurt, tillståndshandläggare i Sigtuna kommun.
I höstas genomförde Sigtuna kommun tillsammans med länsstyrelsen och andra myndigheter besök på sex restauranger inom ramen för Operation krogsanering. På två av restaurangerna upptäcktes sådana brister i hur kassan hanterades att de nu har tilldelats en varning av Sigtuna kommun efter beslut i socialtjänstutskottet.
I det ena fallet beslagtogs kassaapparaten direkt vid besöket, och Ekobrottsmyndigheten utreder om krogen gjort sig skyldig till något brott. Trots det stannar kommunens påföljd vid en varning.
- Där har man vidtagit åtgärder direkt i verksamheten, säger Katarina Bozkurt.
Tidigare i höstas drogs alkoholtillståndet in för restaurangen Alfonso från Italien, som ligger i Rosersberg. En ny ägare har nu sökt om nytt tillstånd, men ansökan är inte behandlad än.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!