Marknadsplats för vikingatiden presenteras
En grupp "vikingar" slår upp tältby i Sigtuna i sommar. Mitt i staden visar de filigranarbete, tunnbrödsbakning och hornornamentering. De som vill ska också kunna få ut och ro med rekonstruerade vikingabåtar.
Wojtek Kochman från Warszawa är silversmed. I Sigtuna ska han visa filigranarbete, där han använder silvertråd och silverkulor i smyckestillverkning. Tekniken användes på vikingatiden, men även tidigare.
Foto: Anna Orring
- Vi vill visa hur det var när Sigtuna byggdes omkring år 980, säger John-Erik Kockum.
Gruppen har bjudits in av Sigtuna Turism.
- Vi vill visa upp något levande på den här platsen. Det här är den bästa gruppen, och de har de bästa båtarna. Det är det vi vill ha i Sigtuna, säger turistbolagets vd Camilla Zedendahl.
Varje dag kommer mellan sex och tio deltagare att vara på plats. Mot en lite entréavgift ska Sigtunabesökare få känna, lukta och smaka på vikingatiden. Gruppens medlemmar kommer från olika länder och har skilda bakgrunder. Tapio Kari är elektriker från Södertälje, men har i över tio år seglat vikingatida båtar och sysslat med olika slags historiska hantverk. De blå naglarna på ena handen vittnar om att han gillar att uppträda på marknader och evenemang.
- Vi har en slåssgrupp, berättar han.
Tony Blom är skådespelare från Uddevalla, men också kock och står för tunnbrödsbakningen. De rödhåriga danskarna Erik Ljungberg och Morten Andersen träffades på det stora vikingacentret i Ribe på sydvästra Jylland. Till Sigtuna kom de efter en tur till evenemang i Trondheim och Stavanger, och är ett slags turnerande vikingar.
- Vi började vår karriär som vikingar för sju år sedan, om man kan kalla det karriär, säger Morten Andersen.
Kompisen är arkeolog hemma i Danmark till vardags, själv sysslar han med hantverk i sin verkstad. Men sommartid reser de alltså runt. Samma sak är det för Wojtek Kochman och Marta Dziubalska från Warszawa i Polen. Han är silversmed på heltid, och visar i Sigtuna upp sina färdigheter i filigranarbete.
Marta Dziubalska räknar upp alla länder i Europa de reser mellan: Estland, Litauen, Tjeckien, hela Norden...
- De vill ha vikingar över allt, säger hon.
John-Erik Kockum och Mälarens Kölar har i flera år sökt en plats nära Stockholm för att bygga upp en rekonstruerad vikingaby. I våras satsade man på att etablera sig vid Rosersbergs slott. Efter att bland annat länsstyrelsen yttrat sig negativt om planerna sköts de på framtiden. Men enligt honom pågår diskussioner med Sigtuna kommun om att hitta en plats.
- Om vi ska kunna utvecklas på rätt sätt behöver vi ett hem, och inte kånka runt på saker hela tiden. Det måste vara i en kommun som vill något, vi vill inte truga längre. Vi har inte tid att sitta och vänta, vi har hållit på hur länge som helst nu och letat, säger John-Erik Kockum.
En medlem i gruppen är Martin "E-type" Eriksson.
Ska han vara med här i sommar?
- Han kommer säkert hit och hälsar på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!