– Vi kunde gripa smugglarna vid kontrollen vid ankomsten natten mot måndag. Vi upptäckte brottet efter att ha fått underrättelseinformation om smugglingen, säger Per-Uno Johansson, chef för gränspolisen i Stockholm.
De som greps, och nu har anhållits av åklagare misstänkta för brottet, är två svenska medborgare och två utländska. Personerna de försökte smuggla in kommer från Irak och Sudan.
Människosmuggling handlar oftast om att desperata flyktingar betalar stora summor till smugglare som lovar dem hjälp över gränser. Vanligast i Sverige är att människor smugglas in i bilar och lastbilar som kommer till landet via olika färjor.
– Men det förekommer också ganska ofta att vi hittar människor utan pass eller med falska pass i kontrollerna på Arlanda, säger Per-Uno Johansson.
Ovanligare är att smugglarna själva också finns med på flygplanen eller att polisen får tips så att smugglingen upptäcks.
– Att vi får reda på att folk betalat till smugglare för att komma över vår gräns är för att människor med falska pass brukar berätta för oss hur deras resa gått till. Men att få tag i smugglarna brukar vara svårare, säger Per-Uno Johansson.
Att vissa personer kommer utan pass beror bland annat på att människosmugglarna ibland följer med på flyget och samlar in de falska passen under flygresan eller samlar in passen precis efter att passkontrollen skett i avgångslandet.
Hur vanligt det är med människosmuggling till Sverige verkar ingen myndighet ha riktig koll på.
– Vi vet inte hur mycket som förekommer som vi inte känner till. Mest sker nog mellan länderna i Europa eftersom gränskontrollerna inte finns på samma sätt i Schengenområdet, säger Per-Uno Johansson.
Även Håkan Jonsson, Migrationsverkets samordnare mot människohandel, säger att nog den mesta människosmugglingen numera förekommer över gränserna mellan Europas länder.
– När vi får veta att smugglare varit inblandade i flyktingars ankomst till Sverige så tipsar vi polisen om det. Vi ser ett begränsat antal av dem som smugglas in, men det verkar som om antalet som smugglas in är ganska konstant, säger Håkan Jonsson.
På Migrationsverket ser man ingen trend att många människor smugglas från något speciellt land.
– Vi har några enstaka ärenden från olika länder. Däremot hör man ju att polisen på senare tid har avslöjat en del människohandel med exempelvis rumänska kvinnor. Så skulle jag gissa så tror jag att människohandeln och smugglingen av EU-medborgare är det som ökat, säger Håkan Jonsson.