Manar till kamp för Räddningsverkets skola

Framtiden för Räddningsverkets skola i Rosersberg avgörs i höst. Sigtuna kommun försöker samla stöd från Mälardalsregionen för att skolan med sin utbildning för brandmän och sotare ska få vara kvar.

Foto: Anna Orring

Sigtuna2007-08-23 15:00
Sigtuna kommun ville med ett gemensamt möte på tisdagen få ihop lite regional beslutsamhet mot förslaget att stänga skolan i Rosersberg. På plats på Räddningsverkets skola, granne med Rosersbergs slott vid Mälaren, fanns ett femtontal politiker och tjänstemän från kommuner, länsstyrelser, organisationer och riksdag.
- Vi hoppas att Stockholmsregionen kan agera gemensamt, som andra regioner ute i landet gör, säger Anders Johansson (s), ordförande i kommunstyrelsen i Sigtuna.

Han och övriga representanter från Sigtuna tycktes också få en del stöd, och flera politiker från kommuner och i riksdag lovade att föra frågan vidare.
Från Knivsta kom oppositionsrådet Lars Berglöf (s).
- Vi är lite tagna på sängen av det här förslaget. Vi måste försöka samla ihop oss och reagera på det. Det här är en otroligt viktig fråga för oss. Om den här skolan försvinner blir möjligheten att rekrytera till räddningstjänsten mindre, säger Lars Berglöf.

Förslaget kom i maj, och redan hoppades Sigtuna kommun på att kommuner och län i regionen skulle protestera. Så har inte skett. Flera politiker på mötet hade inte hört talas om förslaget, och finns heller inte med som remissinstanser.
- Tystnaden kring förslaget har varit slående, säger Anders Johansson.
Förslaget handlar främst om att slå ihop tre myndigheter, däribland Räddningsverket, till en stor myndighet för säkerhet och beredskap. Som en del i utredningen föreslogs att Räddningsverkets fyra skolor ska minskas till två. Rosersberg och Skövde pekades ut som de som bör läggas ned, medan Revinge och Sandö blir kvar.

En konsekvens är att all utbildning till brandman, och all vidareutbildning för räddningstjänsterna, samt landets enda utbildning för sotare flyttas till Skåne. Ett argument för skolan i Rosersberg som förs fram är att behovet av utbildning till brandmän och sotare är som störst just i Mälardalen, eftersom det är det folkrikaste området i landet. Med längre till utbildningen får de lokala räddningstjänsterna det svårare att skicka anställda på vidareutbildning, och nyutbildade kan bli svåra att rekrytera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om