UNT har tidigare rapporterat att polisen ska få ta bilder med drönare över brottsutsatta områden i Stockholms län – även då inte allvarliga brott begås. Två av dessa områden är Märsta och Valsta i Sigtuna kommun.
Att bli bevakad är något som många är skeptiska till, men de flesta vi möter känner ändå att de kan acceptera det, ifall det blir tryggare på gatorna.
– Mig skulle det inte göra något, eftersom jag inte är ute i några skumma ärenden. Men jag är osäker på om det skulle kännas tryggare. Fast om de fotar vid exempelvis stationen på kvällarna, skulle det kanske vara bra eftersom det är bråk där ibland. Så jag tycker att de kan prova ett tag och se om det ger något, säger Märstabon Helene Ullén.
Men det finns också de som är tveksamma.
– Jag tycker att det känns lite obehagligt att de ska få fota vanliga människor även när det inte begås brott. Och om det är specifikt över Märsta och Valsta då känns det nästan som om de pekar ut vissa områden. Jag vet inte om det kommer bli tryggare av det. De flesta brott sker nog på gömda platser, i exempelvis trappuppgångar, där drönare inte kan övervaka, säger Emma Holm, 17, från Sigtuna.
I lekparken vid Valsta centrum leker denna sportlovsdag många barn. En mamma svarar att hon är tveksam till att även vanliga människor kan bli fotograferade.
– Jag hoppas att polisen har gjort en väl avvägning mot integritetsskyddet, innan de sätter in fler drönare. Det är ju jättesvårt för oss att kolla vilken grund de har för beslutet eftersom de inte kan gå ut med alla uppgifter. Man skulle också vilja veta hur grov brottslighet någon ska misstänkas för innan polisen får identifiera en person på bilderna.
Trots tveksamheten är hon inte emot att polisen använder drönare.
– Nej, samtidigt är det jättebra om det finns drönare som snabbt kan gå ner och följa händelseförloppet när något händer. Sedan vi flyttade hit för fem år sedan har det varit flera mord här, säger mamman som inte vill ha med sitt namn i tidningen.
Valstabon Edwin Waltas har däremot inga problem med att polisens drönare från och med denna vecka ska få fotografera här vid behov. Drönarna kommer enligt polisen oftast filma från hög höjd och när någon som inte har med brott att göra fotograferas från låg höjd så kommer detta att ske bara under kort tid. Polisen ska enligt beslutet inte heller filma in i bostäder.
– Det har varit mycket brott här i Valsta under senare tid så jag tror att det är bra om de utökar drönarbevakningen. Jag tror det kommer hjälpa. Så länge drönarna bara används i säkerhetssyfte så har jag inga problem med det, säger Edwin Waltas som har bott i Valsta i åtta år.
Ethel Andersson, från Märsta, svarar att hon inte tycker om att övervakningen ökar.
– Å andra sidan får de fast någon så är det bra. Men det är lite olustigt hur det har blivit. Jag går inte ut i Märsta centrum när det är mörkt, och kommer inte göra det även om de kör med drönare, säger Ethel Andersson.
En 16-årig kille svarar däremot att han tycker att det är bra om polisen ökar sin kamerabevakning.
– Det kanske hjälper mot kriminaliteten i Märsta och Valsta, om de håller koll på ungdomarna och vad folk gör. Då får de en bättre överblick. Jag har inga problem med att vara med på bild när bilderna bara kommer i polisens händer och inte till någon okänd, säger killen som inte vill ha med sitt namn.