Lfv anmält för miljöbrott efter fotogenutsläpp
Utsläppet av flygfotogen i Märstaån kräver en omfattande sanering. Ån har tillfälligt stängts av och hittills har över 100 kubikmeter fotogenblandat vatten sugits upp. Luftfartsverket är anmält misstänkt för miljöbrott i samband med läckaget.
Märstaån har stängts av för att utsläppet av flygfotogen inte ska sprida sig nedströms in i Märsta. Utmed ån byggs en arbetsväg för att slambilar skall komma åt att suga upp vattnet. Även isen skall tas om hand.
Foto: Anna Orring
— Vi ska suga ända tills alla spår av fotogen är borta, och ta hand om isen, säger Kim Olsson, miljöhandläggare på Luftfartsverket.
Märstaån har stängts av tillfälligt omkring 400 meter nedströms, mot Märsta, för att förhindra att fotogenet förs vidare. Om fördämningen har lyckats visar sig senare.
— Vi har tittat längre ned i systemet, vid Måby och Broby. Det är svårt när det är så här kallt att upptäcka om det har spritt sig, säger Greger Svensson, miljöchef på Sigtuna kommun.
— Att det blir rester kvar av flygfotogenet är oundvikligt. Men det behöver inte innebära en enorm katastrof. En direkt risk finns för sjöfågel om de kommer i kontakt med fotogenet, säger Greger Svensson.
Misstänkt miljöbrott
Arlandapolisen fick reda på utsläppet först på onsdagsmorgonen och har på egen hand upprättat en anmälan om misstänkt miljöbrott mot Luftfartsverket. Även länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, skall göra en anmälan.
På Luftfartsverket görs också en egen utredning av hur läckan kunde uppstå. Den ventil som var trasig tillhör den nyare delen av rörsystemet under Arlanda.
— Det finns vissa varningssystem för läckage. Vi håller på att utreda nu vilka system som var aktuella här och vad som hänt, säger Bore Elebring på Luftfartsverkets tekniska avdelning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!