Det var i mars som Lea Heed startade rörelsen "Untrash Sigtuna". Nu är hon nominerad som en av årets svenska hjältar av Aftonbladet.
– Det känns jätteroligt att ha blivit nominerad. Men det jag är mest glad för är om vi får mer uppmärksamhet. Alla kommuner borde ha en skräpplockargrupp. Det behövs, säger Lea som till vardags pluggar till singer/songwriter på Kulturama i Stockholm.
Utöver musiken och miljön har hon många intressen, bland annat vill hon i framtiden jobba som fritidsledare eller skapa event av olika slag för att genom exempelvis musik, teater och meditation motverka psykisk ohälsa hos barn.
Men just nu ägnar hon och hennes vänner sig åt att plocka skräp på fritiden.
– Vi får en kick av att vara ute i naturen, träffa folk och plocka skräp. Det är kul när man kan göra nytta tillsammans.
Lea Heed bjuder i sociala medier in till event där alla som vill kan gå ut i naturen tillsammans för att plocka skräp och fika.
– Jag tröttnade på att gå förbi samma skräp som låg kvar dag efter dag. En dag böjde jag mig ner och tog upp en burk som jag hade sett länge och det var så jag började med det här, säger Lea Heed.
Efter en tid var det inte var så kul att plocka skräp själv. I kombination med att många satt ensamma under pandemin, föddes därför idén om att träffas utomhus för att umgås och göra nytta tillsammans.
– Från början var det jag och mina kompisar som var med. Men sedan anslöt sig även barnfamiljer och andra. Det är jättekul att fler är intresserade, det spelar ingen roll vilken ålder de är i.
Untrash Sigtuna har hittills plockat skräp tio gånger på sju olika platser i Sigtuna kommun.
Och nu börjar rörelsen sprida sig även till andra kommuner. Två personer som rest hit från Älvsjö och Hammarby sjöstad för att plocka skräp har bestämt sig för att försöka skapa event på sina hemorter.
Lea har på Instagram berättat hur hon gjorde när hon startade sin grupp och hjälper andra som vill ta efter konceptet.
– Ju fler skräpplockargrupper desto bättre! Untrash borde finnas överallt, säger Lea som får hjälp av Sigtuna kommun med att hämta upp skräpet.
Hennes tips handlar bland annat om att sortera skräpet på plats och att sedan meddela kommunen var säckarna står. Förslag på nedskräpade områden får Lea från kommunen och från medlemmar i gruppen.
– Det kan också gå att söka bidrag från hemkommunen. Jag fick hjälp av en ungdomscoach. Vi har fått bidrag till att låna och köpa in plockpinnar som vi kan ta upp vassa glasbitar och annat farligt skräp med.
Inför varje träff bakar Lea kaffebröd att bjuda på.
Varför är det här viktigt för dig?
– Att bry sig om naturen är ju att bry sig om sin framtid. Ska våra barn få rent vatten och luft så måste alla göra något. Ju fler vi blir som plockar skräp desto mer kan återvinnas.
Varför tror du att folk skräpar ner?
– Dels tror jag det är omedvetet och beror på att allt vi köper ligger i förpackningar. Dels handlar det också om att folk inte tycker att det är deras ansvar, eller att det inte hjälper om bara de gör något. Men det betyder något vad alla gör. Det kommer bli stor skillnad om fler börjar plocka med sig sitt skräp hem eller lägger det i en papperskorg.
Den mest nedskräpade platsen de varit på hittills var Sköndalsskogen.
– Bakom en återvinningsstation där hittades mest skräp hittills. Den här gången var vi vid Steningebadet och hittade både båtdelar och motordelar. Det mest skumma vi hittat var ett badkar.