Lastare som inte ville stjäla blev utfrysta

De lastare som inte ville vara med och stjäla blev utfrysta av sina arbetskamrater som systematiskt stal klockor, sprit och kameror ur resenärernas väskor. De vågade inte tjalla men när de ville byta arbetslag fick de nej, eftersom de inte kunde ge en förklaring till varför de vantrivdes.

Sigtuna2003-10-13 17:21
Det framkom när rättegången mot sju före detta SAS-lastare inleddes i Sollentuna tingsrätt på måndagen.
— Det var över huvud taget en väldigt konstig stämning i transitsorteringen, där väskorna lastades om till andra destinationer, berättade kammaråklagare Annika Lille.
En arbetskamrat har i vittnesförhör sagt att det kändes skönt när det blev slut på stölderna. Han tyckte att det var obehagligt att se på när de andra rotade igenom väskor.
Rättegången kommer att ta sex veckor och rymmer sammanlagt 28 åtalspunkter. Det är ett av två arbetslag som nu står inför rätta. Rättegången mot åtta SAS-lastare från det andra arbetslaget tar sedan vid.

Grov stöld
Samtliga sju åtalade, varav två är bröder, är misstänkta för grov stöld och försök till grov stöld. Två av de misstänkta har erkänt i förhör. En av dem berättar att han främst letade efter pengar. När fler började stjäla, blev han girigare och letade igenom fler och fler väskor. De andra nekar till brott.
De som nekar säger att de tagit upp väskor för att leta något namn i väskan, om den saknade namnlapp. De har också öppnat väskor för att stänga av mobiltelefoner eller väckarklockor eller tittat igenom väskor av ren nyfikenhet.
När åklagaren gjorde sin sakframställan hävdade hon att stölderna pågått längre tid än mellan 9 maj och 15 juni år 2000 då ett utomstående säkerhetsföretag på uppdrag av SAS säkerhetsavdelning smygfilmade stölderna.

Insynsskydd
På filmerna kan man se hur lastarna nyfiket samlas runt i en ring som kring en fyndplats för att se vad som finns att stjäla. De satte också upp insynsskydd när väskorna genomsöktes.
- Stölderna visade sig till slut vara så omfattande att man tvingades avbryta kameraövervakningen och omedelbart göra husrannsakningar, berättar Annika Lille.
Hemma hos lastarna fann polisen dyrbar whiskey, klockor, solglasögon, pengar i olika valutor, kameror, multiverktyg, bärbara datorer, cigaretter och mobiltelefoner etc, värderat till hundratusentals kronor. Hos en lastare fann man 600 olika föremål.
Polisen har haft svårt att spåra de tusentals beslag som gjordes till dess rätta ägare, eftersom det företrädelsevis är utländska medborgare som drabbats..
— Det kan ha gjorts stöldanmälan på någon annan flygplats. Många resenärer har säkert trott att de glömt sina försvunna saker på hotellet och aldrig misstänkt stöld. Det är nog många par som bråkat om vem som glömde vad, säger Annika Lille.

Fängelse yrkas
En resenärs stöldanmälan sticker ut. Det är en Nokiaanställd som i maj 2000 flög mellan Köpenhamn och Tampere via Arlanda. Hemma i Finland öppnade han väskan och upptäckte att två mobiltelefoner stulits ur väskan. Den ena var en Nokia 6210 prototyp, som ännu inte fanns på marknaden.
- Om den hade hamnat hos en konkurrent, hade förlusten varit mycket stor, skriver han i sin anmälan.
Rättegången avslutas 25 november. Åklagaren kommer att yrka på fängelse för vissa av de åtalade, dock inte alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om