Långt kvar till godkända avlopp kring Garnsviken

Det skulle kosta upp till 120 miljoner kronor att åtgärda alla enskilda avlopp kring Garnsviken och tillflödena till sjön. I Sigtuna har enskilda avlopp inventerats sedan 2001, men än har Garnsviken inte prioriterats. I Knivsta återstår stora områden att inventera.

Sigtuna2008-06-17 16:42
Garnsviken riskerar att förlora dagens klara vatten och bli en grumlig, ännu mer igenvuxen sjö om inte övergödningen minskar. I gårdagens UNT pekades de enskilda avloppen kring Garnsviken och tillflödena ut som det viktigaste att åtgärda.
I hela området beräknas finnas cirka 1 200 enskilda avlopp. Skulle samtliga åtgärdas blir kostnaden mellan 85 miljoner kronor och 120 miljoner kronor, enligt beräkningar i den vattenplan som Sigtuna kommun tagit fram. Men det är mycket arbete som återstår innan de berörda kommunerna har koll på alla enskilda avlopp.
Sigtuna började 2001 att inventera de kring 2 000 enskilda avlopp som finns i kommunen. Hittills, sju år senare, har cirka 600 avlopp inventerats. När inventeringen startade var målet att den skulle vara avslutad 2010. Men det målet gäller inte längre. Den nuvarande takten är att kring 50 avlopp inventeras varje år.
Inventeringen har ännu inte nått till området kring Garnsviken, förutom i Rysstorp och Smedsbol som ligger i Lövstaåns avrinningsområde. Garnsviken har helt enkelt inte blivit prioriterat i den tillsynsplan som fastställs varje år.
En majoritet av de avlopp som undersöks blir inte godkända.
- I genomsnitt är 60 procent underkända, säger Stefan Hellmin, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sigtuna.
Fastighetsägaren får då två år på sig att åtgärda avloppet. Beroende på problemet kan det kosta fastighetsägaren mellan 30 000 och 100 000 kronor, uppskattar Stefan Hellmin.
Utsläppen av kväve till Garnsviken måste minska med en tredjedel, och fosfor med en fjärdedel, enligt rapporten. För fosfor motsvarar det 700 kilo per år. Om alla enskilda avlopp kring Garnsviken åtgärdas minskar mängden fosfor med 500 kilo per år.
I Knivsta påbörjades en inventering för ett par år sedan i samarbete med Uppsala. Men inventeringen är inte avslutad, och ska fortsätta i höst.
- Vi har inventerat en del områden men det är inte på långa vägar avslutat. Men där är ju Garnsviken en prioriterad del, säger Peter Sydstrand, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Knivsta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om