Sedan i fjol kan landstinget begära utdrag ur belastningsregistret när ett nytt avtal ska skrivas om vårdverksamhet. Det är osäkert om de nya rutinerna hade stoppat den läkare i Sigtuna kommun som misstänks för grov våldtäkt mot barn. Nu sker en ny översyn av rutinerna:
– Vid en så här allvarlig händelse måste vi fråga oss vad vi hade kunnat göra för att det här inte skulle kunna ske, säger Peter Lundqvist, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholms läns landsting.
Enligt åtalet mot Sigtunaläkaren har han bland annat gjort sig skyldig till grov våldtäkt mot två små pojkar på den vårdcentral där han arbetade fram till att han greps i maj.
Redan 2008 dömdes läkaren för dataintrång i tjänsten i en annan del av landet – ett brott som hade hindrat honom från att arbeta på vårdcentralen i Sigtuna kommun om Stockholms läns landsting hade fått kännedom om det.
När vårdcentralen startade hade landstinget inte rutinen att begära utdrag ur belastningsregistret från privata vårdgivare. En sådan rutin infördes i mars 2012. Men kontrollen är långt ifrån heltäckande.
Landstinget kan begära registerutdrag, men Peter Lundqvist kan inte svara på hur ofta kontroller görs på personer som inte har varit anställda eller haft avtal med landstinget sedan tidigare. För personer som landstinget känner till görs ingen kontroll alls, enligt Peter Lundqvist.
I ett tidigare medieuttalande i förra veckan sa Peter Lundqvist att det inträffade inte hade hänt med landstingets nuvarande rutiner. Till Sigtunabygden säger han i stället så här:
– Om vi hade begärt ett registerutdrag hade vi märkt att läkaren inte var lämplig.
Men ni vet ju inte om ni skulle ha begärt något registerutdrag?
– Det är den rutinen som vi nu arbetar med att ta fram. Det ska inte vara slumpen som avgör om vi begär ut ett registerutdrag eller inte.
Är det slumpen som avgör i dag?
– Ja, så länge det inte finns en detaljrutin har vi ingen systematik.