Högt tryck på kvinnojourens stödtelefon

Kvinnojouren i Sigtuna har fått allt fler samtal under pandemin. "Problemet har varit ännu mer dolt", säger Marie Unander Scharin.

Marie Unander Scharin är ordförande för kvinnojouren i Sigtuna.

Marie Unander Scharin är ordförande för kvinnojouren i Sigtuna.

Foto: Privat

Sigtuna2021-11-26 08:30

Den 25 november under internationella dagen för mäns våld mot kvinnor höll flera organisationer, däribland Kvinnojouren, sin årliga ljusmanifestation i Valsta. 

– Det här en viktig dag, säger Marie Unander Scharin, ordförande för kvinnojouren.

Hon berättar att det har varit högt söktryck på kvinno -och tjejjourernas stödtelefon samtidigt som antalet nätter i skyddat boende har minskat.

– Problemet var inte borta under coronapandemin, utan kanske ännu mer dolt och dessutom förstärkt av coronarestriktionerna. Vi ser att våld mot barn har ökat under pandemin och att det blivit svårare för barn att larma.

Även Niklas Kraft som jobbar med frågorna på polisen i norra Stockholm ser att anmälningarna inte minskat under pandemin.

– Vår bild är att inflödet är samma som förra året, det har varken ökat eller minskat. Det kan vara så att det finns eftersläpningar. Men det är väl något som vi väntat oss men inte sett än, säger han.

Niklas Kraft berättar vidare för att en anmälan ska ske så bygger det på att parterna är separerade. 

– När män och kvinnor går på varandra så har folk blivit isolerade, då finns det en hindran att göra anmälan. Att göra en anmälan är en process. Det är svårt att anmäla någon man haft starka känslor för. 

Han berättar också att det våld som de ser i kommunen handlar om både misshandel men även olika former av hot och ekonomiskt våld, där personer slår sönder den andres tillhörigheter. 

– I många anmälningar i det här området ser vi också psykologiskt våld där man pratar nedvärderande om sin partner, säger Niklas Kraft.

Han berättar att polisen nu jobbar med flera åtgärder kring hur det ska utveckla sitt brottsförebyggande arbete. 

– Vi måste försvåra för förövarna, störa dem och förhindra att brotten uppstår. Men det är alldeles för få som går det behandlingsprogram som finns för förövare. Bilden vi har är att det är en svårighet att få personer att söka hjälp, då det finns något skambelagt i handlingen. Polisen behöver göra sitt och männen behöver ta ansvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!