Krävdes på 17 miljoner – får rätt mot Försäkringskassan

En man i behov av omfattande hjälp krävdes på 17 miljoner kronor efter att Försäkringskassan menat att det fuskats med tidrapporter. Förvaltningsrätten slår dock ned beslutet – något som Försäkringskassan menar är ovanligt.

En man och det assistansbolag han fått hjälp av krävdes på sammanlagt 17 miljoner kronor av Försäkringskassan. Men nu ger förvaltningsrätten både mannen och bolaget rätt.

En man och det assistansbolag han fått hjälp av krävdes på sammanlagt 17 miljoner kronor av Försäkringskassan. Men nu ger förvaltningsrätten både mannen och bolaget rätt.

Foto: Christin Olsson/Scanpix

Sigtuna2022-04-02 06:56

En man från Märsta har sedan 1990-talet levt med en kognitiv nedsättning som orsakar epilepsianfall, något som behandlas på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Mannen har sedan 2009 varit beviljad assistanshjälp 20 timmar i veckan.

Samtliga av mannens assistenter har varit hans anhöriga. Men för några år sedan anade Försäkringskassan oråd – då oriktiga uppgifter rapporterats i tidsrapporten. Under 2019 drogs mannens ersättning in efter att Försäkringskassan i ett beslut bedömt att han inte har behov som ger rätt till assistansersättning.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som i en dom nu ger mannen och hans assistansbolag rätt. Något som enligt Försäkringskassan är mycket ovanligt.

– Det händer att förvaltningsrätten ändrar våra beslut. Dock inte så ofta. Jag tänker att vi nu ska kolla på vad förvaltningsrätten har för skäl till sitt beslut. Vi brukar få någon form av vägledning utifrån förvaltningsrätten som vi kan välja att ta till oss eller tvärtom, säger Jan Eric Vara som är enhetschef för kontrollenheten på Försäkringskassan.

Förvaltningsrätten skriver i domen att de bedömer att mannen inte själv eller genom ombud lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan samt att det inte finns konkreta påståenden från Försäkringskassans sida om att mannen sagt något felaktigt.

Enligt domstolen gör Försäkringskassan sammanfattande och svepande beskrivningar av vad som angetts i ansökningar och därför finns det enligt förvaltningsrätten ingen grund för återbetalning av det som betalats ut mellan 2010 till 2019. Enligt förvaltningsrätten stämmer de uppgifter som lämnats in om hälsotillstånd och hjälpbehov överens med varandra och har täckning i det medicinska underlaget.

Varför preciserade ni inte vilka uppgifter eller underlag som lämnats av brukaren?

– Det kan jag inte svara på. Just utifrån att det är en pågående period där vi utreder ifall vi ska överklaga domen, säger Jan Eric Vara.

Finns det utrymme för självkritik efter den här domen?

– Vid samtliga domar så tittar vi på vad förvaltningsrätten anför och tar ställning utifrån det.

Kommer ni överklaga domen?

– Det kan jag inte uttala mig om i dagsläget. Det finns en period där vi kan tänka över ifall vi ska överklaga. Men i nuläget har jag inget besked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!