Konkurrensverket: "Inte bra mot skattebetalarna"

Ett städbolag har i Sigtuna har nyligen stämt Sigtuna kommun på 22 miljoner. Anledningen är att de inte tycker att kommunen följt städavtalet. Men de tror att det kommer bli svårt att få rätt i domstol – vilket konkurrensverkets senaste uppgifter även pekar på.

Anne Fryksdahl är tillförordnad enhetschef för upphandlingstillsynen konkurrensverket.

Anne Fryksdahl är tillförordnad enhetschef för upphandlingstillsynen konkurrensverket.

Foto: Privat

Sigtuna2022-01-11 18:00

Nyligen har Effekt Svenska AB skickat in en stämningsansökan till Attunda tingsrätt med ett yrkande om skadestånd på över 22 miljoner, för att kommunen inte följt upp städavtalet enligt upphandlingen tillräckligt.

Enligt Konkurrensverkets senaste statistik från 2020 så fick privatpersoner och företag rätt i 11 procent av fallen där de stämt en kommun för vad de påstått vara en felaktig upphandling.

Enligt Anne Frykdahl som är tillförordnad enhetschef för upphandlingstillsynen konkurrensverket, är det generellt svårt att ha tydliga bevis för de eventuella felen som begåtts vid upphandlingen.

Offentlig upphandling utgår i dag från fem principer, likabehandling, öppenhet, proportionalitet, erkännande och icke diskriminering. I det fallet kring städbolaget som stämt Sigtuna kommun handlar det om att kommunen brutit mot kravet på öppenhet om de utformat en otydlig blankett för de som ska få ansöka om att få vara med i upphandlingen.

Anne Frykdahl menar att kommuner i dagsläget inte har resurser att följa upp avtal och att det är problematiskt.

– Detta är något som i längden inte bra för skattebetalarna. Men det är nog inte bara den här kommunen som det gäller. En gång i tiden vann leverantören i en tredjedel av målen. Jag har jobbat med sådana här fall sedan 2007 och då var det inte alls samma uppmärksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!