– Normalt ska det här vara avklarat på 20 veckor. Det är ungefär vad en handläggning med normal hantering, tar. Det här har tagit två år. Alltså 108 veckor, säger Örjan Öwre, projektledare för Whålin fastigheter.
I ett års tid har Sigtunas byggnadsnämnd försökt att stoppa företagets byggprojekt på Södergatan 2 i centrala Märsta. Wåhlins vill bygga en flygel till husen som nu står där och som de byggde 2012.
Två gånger har kommunen avslagit deras ansökan och lika många gånger har Länsstyrelsen upphävt beslutet och konstaterat att Wåhlins, enligt gällande detaljplan, som enligt lagen avgör vad man får och inte får göra på tomten, har rätt att bygga gavlarna. Och när nu kommunen inte längre får avslå ansökan, väljer den politiska majoriteten att riva upp och skriva ny detaljplan.
– Loftgångar skapar otrygghet eftersom de är tillgängliga för folk som inte bor där. Har du ett vanligt hus kan du stoppa spring, med loftgång blir det inte sällan ett tillhåll för mer ljusskygga aktiviteter, förklarar Olov Holst, kommunalråd för Moderaterna, majoritetens syn.
Men det finns ingen grund för att påstå att loftgångar skulle skapa otrygghet, säger Örjan Öwre, och hänvisar till kommunens egen utredning Trygg i Märsta.
– Det är helt enkelt inte sant. Det är lås till loftgångar och inte öppet för vem som helst, säger han.
Enligt Olov Holst handlar det om ett principbeslut fattat sedan flera år.
Kommer kommunen att riva upp fler detaljplaner?
– Ja vi kommer att riva upp detaljplaner i den mån vi kan göra det, säger han.
Är det här lagligt?
– Ja det är tillåtet till dess någon säger att det inte är tillåtet. Vi har all rätt att ändra en detaljplan men överprövas den och de får rätt, ja då har vi gjort fel.
Ni är inte rädda att skrämma bolag från att bygga i Sigtuna?
– Det är få bolag som ens vill bygga med loftgångar. Vi har inte haft några problem innan detta med Wåhlin. Det skrämmer ingen, utom möjligen Wåhlin, säger Olov Holst.
Oppositionen är kritisk till hur majoriteten agerar.
– Man ska inte bete sig så här mot de som ska bygga. Det behöver finnas förutsägbarhet i hanteringen av byggärenden, här saknas det, säger Marie Axelsson oppositionsråd för Socialdemokraterna.
Vad gäller frågan om loftgångar menar hon att det inte går att kategoriskt säga nej utan något som får avgöras från fall till fall.
Kommunen har däremot gett bygglov åt andra projekt med loftgång. Boklok, som i sina fastigheter alltid har loftgångar, har för tillfället ett par projekt på gång i Sigtuna. Projektet i Steninge slottsby fick bygglov i maj, efter att ha fått rätt om loftgångarna hos Länsstyrelsen.
– Vår avsikt var att överklaga, men vi begick ett formaliafel så det skedde inte, säger Mats Weibull (M) ordförande i Sigtunas byggnadsnämnd.
Men i protokollet står att nämnden "efter överprövande myndighets återförvisning nödgas ta beslut att medge bygglov."
Då handlade det om bostadsrätter medan husen på Södergatan skulle bli hyresrätter men Olov Holst förnekar att det skulle göra någon skillnad.
Om den kommande detaljplanen för Södergatan 2 inte ger tillåtelse till loftgångar kommer Wåhlins fastigheter att överklaga beslutet, säger Örjan Öwre.
– Vi har hållit på med det här projektet i flera år. Vi tappar bostadsyta motsvarande en etta på varje plan om vi tar bort loftgångarna. Och det kommer se konstigt ut när två hus har loftgång och inte det tredje, säger han.