Så förbereder sig Sigtuna kommun för ett mottagande

Sedan 2006 är Sigtuna kommun en av Sveriges tre ankomstkommuner, vilket innebär att de tar första ansvaret för folk som flyr undan konflikter. Nu har kommunen haft ett möte om ett mottagande.

Olov Holst hade under tisdagen möte med kommundirektören Birgitta Persson om ett eventuellt kommande mottagande från Ukraina.

Olov Holst hade under tisdagen möte med kommundirektören Birgitta Persson om ett eventuellt kommande mottagande från Ukraina.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna2022-03-02 13:00

– Vi är beredda att göra det som krävs och nu kommer vi starta vår centrala krisledning. Vi kommer nu göra en inventering av vilka resurser vi har, säger, Olov Holst (M).

Enligt Olov Holst har Sigtuna under många år bland annat tagit emot ensamkommande flyktingbarn, men står nu beredda att ta emot alla som kommer från Ukraina. Han berättar att de dock inte har någon beräkning för hur många som eventuellt kan komma till Sigtuna kommun.

I samband med krisen i Ukraina har även en ny debatt blossat upp i kommun där Socialdemokraterna uppmanar kommunledningen att gå med i nätverket ICORN igen, där de tidigare var medlemmar. Nätverket ICORN, är en sammanslutning av där städer som hjälper författare och journalister som flyr ifrån sitt land.

– Sigtuna kommun bör återuppta sitt medlemskap hos ICRON samt vara redo för att ta emot en förföljd författare eller annan kulturutövare. Alla ansökningar för att komma till Sverige går självklart igenom en gedigen uttagningsprocess som verifierar om personen har ett skyddsbehov eller inte, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S) i ett pressmedelande.

undefined
Marie Axelsson tycker nu att Sigtuna kommun ska bli en fristad för författare och journalister på flykt från Ukraina.

Olov Holst håller inte med och anser inte att Sigtuna kommun bör bli medlem igen.

– Kommunen ska inte ägna sig åt utrikespolitik, det är statens ansvar. Sigtuna kommun bör istället satsa på sina kärnverksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!