Kommundirektör om kritik: "Handlar om ny organisation"

Det är inte bara i politiken som det stormar i Sigtuna. Nu framförs även kritik mot kommundirektör Birgitta Pettersson och andra höga chefer i organisationen.

Birgitta Pettersson har jobbat som kommundirektör i Sigtuna kommun i fyra år. Sammanlagt har hon arbetat inom statlig och kommunal förvaltning i över 30 år, tidigare bland annat som direktör för utbildningsförvaltningen i Uppsala kommun.

Birgitta Pettersson har jobbat som kommundirektör i Sigtuna kommun i fyra år. Sammanlagt har hon arbetat inom statlig och kommunal förvaltning i över 30 år, tidigare bland annat som direktör för utbildningsförvaltningen i Uppsala kommun.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2023-11-11 05:00

– Omsättningen på chefer är stor på grund av missnöjet med ledningen. Den som säger emot blir obekväm och riskerar jobbet. Därför är många rädda för att säga vad de tycker och vissa slutar för att komma bort från tystnadskulturen.

Den skarpa kritiken framförs av tjänstemän/tjänstepersoner på Sigtuna kommun, som av rädsla för repressalier inte vågar framträda med sina namn i tidningen.

– Olov Holst (kommunstyrelsens avgående ordförande) har nog legat bakom en hel del, men tyvärr krävs även förändringar på hög tjänstemannanivå för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen, säger en tjänsteperson till UNT, som inte har haft någon direktkontakt med just kommundirektören Birgitta Pettersson.

Andra pekar ut kommundirektörens sätt att leda som problemet. Som exempel nämns två chefer som arbetade länge i kommunen, den ena i över 15 år. För en tid sedan fick de beskedet att ledningen inte hade förtroende för dem längre. De erbjöds andra tjänster, men valde i stället att lämna kommunen.

undefined
Birgitta Pettersson, kommundirektör Sigtuna kommun.

Birgitta Pettersson tror att en stor omorganisation som just nu pågår, kan bidra till kritiken.

Det är många chefer som sagt upp sig, vad kan det bero på enligt dig?

– Det stämmer inte att många chefer sagt upp sig, utan den siffran går lite upp och ner över tid. I år har 19 sagt upp sig, förra året var det 10 och 2020 var det uppe på 20. Sammanlagt har vi 150 chefer i kommunen, så siffran för i år sticker inte ut på något sätt, säger hon.

Hennes förklaring till flera uppsägningar är omorganisationen.

– Under omorganisationen försvinner en del chefstjänster. Jag samlar verksamheter av liknande karaktär i samma förvaltning. Från 1 januari kommer vi exempelvis att samla all utbildningsverksamhet i en förvaltning.

Syftet är enligt henne att effektivisera, förbättra kvaliteten och lägga skattepengarna där de bäst behövs.

– När all utbildningsverksamhet samlas då skapar vi bättre förutsättningar för samarbete och för att våra barn och unga i kommunen ska lyckas. Samma sak gäller samhällsbyggnadsfrågor och socialtjänst. Vi skapar ett kontor för varje område så att invånarna inte ska kastas runt mellan olika avdelningar i kontakten med oss.

Har du känt dig pressad uppifrån av kommunstyrelsens ordförande?

– Jag kommenterar inte enskilda personer i media, utan jag jobbar för att uppfylla det som kommunfullmäktige beslutar. Vi utgår från kommunens mål och budget. Det är uppdragen i det dokumentet som vi tjänstemän ska verkställa. Men jag har ett bra samarbete både med den politiska ledningen och med oppositionen.

Hon är särskilt glad över att det är ett starkt fokus på invånarna och att skattepengarna ska användas effektivt.

undefined
Trots turbulensen i politiken jobbar förvaltningarna vidare som vanligt med uppdragen i den senast beslutade budgeten. 30 november ska en ny budget beslutas, en budget som ingen i dagsläget vet exakt vad den kommer innehålla. Men Birgitta Pettersson är inte så orolig. "Nej, jag har varit med länge i branschen", säger hon.

De flesta kommuner har i dag brist på utbildad och erfaren personal.

Vad gör ni för att locka personer med rätt kompetens?

– Vi jobbar med ledarskapsutbildningar, rekrytering och HR-stöd. Och det går bra för oss att rekrytera kompetenta chefer. Det vi däremot ser som en tickande bomb är en åldrande befolkning och att vi framöver kommer att ha stora behov av mer personal inom äldreomsorgen.

Motåtgärden har varit att öka kvaliteten i verksamheten.

– Genom det har vi lyckats attrahera mer personal. Det går exempelvis riktigt bra nu för Sigtuna kommun att rekrytera sjuksköterskor. 

Men de som kritiserar henne är inte nöjda. De anser att det även förekommer uppsägningar som inte har med omorganisationen att göra. Även på samhällsbyggnadskontoret förekommer kritik. Där har tre av sex chefer sagt upp sig under hösten.

Förekommer trakasserier från chefer och rädsla för att säga vad man tycker?

– I vår senaste medarbetarundersökning ser jag inget av det här, tvärtom. Men jag känner till att det finns människor som är missnöjda med vissa beslut som jag fattat eller förslag till politiska beslut som jag har lagt fram, säger Birgitta Pettersson och fortsätter:

– Min bild är att de flesta är väldigt glada för att vi samlar ihop förvaltningarna. Sedan kan det vara personer som inte tycker att det här blir bra för just dem, men jag tittar på helheten för våra invånare.

Fotnot: I stort har betyget för ledarskapet i Sigtuna kommun ökat i den undersökning som Birgitta Petterson hänvisar till. Men går man ner på enstaka förvaltningar så finns personer som svarat att de inte alls skulle rekommendera kommunen som arbetsgivare.

Karta: Sigtuna kommunhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!