För ett par dagar sedan fick kommunstyrelsens nye ordförande Mattias Askerson (M) svar från Statens fastighetsverk om att de är villiga att sälja den kulturhistoriskt intressanta byn Viby by till Sigtuna kommun.
"Men eftersom byn klassas som kulturminnesmärke måste även Riksantikvarieämbetet godkänna. Om Riksantikvarieämbetet säger nej är det regeringen som avgör frågan”, skriver kommunstyrelsens avgående ordförande Olov Holst i ett mejl till UNT.
Enligt kommunledningen är inriktningen att bevara de befintliga kulturvärdena i byn, men också att tydligare göra den unika miljön till en del av besöksupplevelsen i Sigtuna kommun.
Kommunen har under flera år kontaktat Statens fastighetsverk (SFV) för att få till ett köp, men enligt Olov Holst har byråkrati inom SFV gjort att svaret dröjt.
Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är inne på samma linje som kommunledningen.
– Vi skulle kunna göra byn till en del av Sigtuna stads turistmål, med kaféer, djurhållning och konstutställningar, säger Marie Axelsson.
Viby by är en så kallad "oskiftad klungby" från 1700-talet, med sju små gårdar utan tomter. På platsen har det funnits bebyggelse ända sedan 900-talet.
Sedan sommaren 2021 har paret Marie Tegnefjord och bagare Pelle Henriksson drivit ett sommarkafé i byn där de även har klappvänliga getter, kycklingar och kattungar. Några av de övriga torpen har SFV hyrt ut till sommargäster, trots att de flesta byggnaderna saknar el och underhållet är eftersatt.
Tycker du att hyresgästerna ska få vara kvar om kommunen köper allt?
– Ja, det kan vara bra för kommunen med en liten hyresinkomst och att husen inte står tomma. Men det viktigaste är att kommunen säkrar upp att den här unika miljön inte förfaller och att den kommer stå öppen för alla. Man ska inte heller i framtiden behöva betala inträde för att komma in i byn, säger Marie Axelsson.
Redan i dag finns möjlighet att promenera eller cykla från Sigtuna stadskärna genom Viby by och ända bort till Venngarns slott. Byn är bilfri, men vid infarten finns en parkeringsplats.
– Man skulle kunna marknadsföra det som en dagsutflykt, ett ställe dit både invånare och turister kan åka för att titta på hur livet var förr. Kommunens sexåringar åker redan till Viby by en gång per år för att se hur människor bodde förr, och det skulle man kunna utveckla även för låg- och mellanstadiebarn, föreslår Marie Axelsson.