Sigtuna kommun godkänner svartbygge vid stranden

Sigtunas politiker ger klartecken till ett hus och en sportanläggning som byggts utan tillstånd på strandskyddat område. "Tvivelaktigt", säger kritiker. Nu ska saken prövas.

Bild tagen vid kommunens tillsyn på parkeringsyta, hus och anläggning.

Bild tagen vid kommunens tillsyn på parkeringsyta, hus och anläggning.

Foto: Sigtuna kommun

Sigtuna2022-08-08 06:30

– Det är provocerande att man bygger först och begär om lov och dispens sedan. Den här markägaren borde känna till det här, säger Matz Norling, i Sigtunabygdens Naturskyddsförening.

Han talar om ett ärende som nyligen avgjorts i kommunen, där en oenig nämnd gett strandskyddsdispens för ett hus på en större fastighet med padelbanor i Erikssund.

undefined
Satellitbilderna visar området innan och efter.

Enligt kommunens handlingar är huset en så kallad "verksamhetsbyggnad" på en jordbruksfastighet som används som ”omklädningsrum för personal”. Det har ägaren uppgett i kontakter med kommunens tjänstemän.

Men i verkligheten ligger inte huset vid gården utan används som omklädningsrum åt de kunder som spelar padel. I sociala medier gör eventföretaget flitigt reklam för sköna upplevelser i en naturnära ”slottsmiljö vid Mälaren”.

Satellitbilder visar också att förutom själva huset, har tennisbanan ersatts med ett par padelbanor, en ny grusad väg har dragits till anläggningen, och en stor parkeringsplats har byggts intill. Allt har byggts utan lov och strandskyddsdispens.

Och kommunens tjänstemän blir överraskade när de får höra att det finns dusch i huset.

– Det finns inga uppgifter hos oss om att det skulle finnas vatten eller avlopp draget till huset. Varken kommunalt eller eget avlopp, säger Filip Dillström, handläggare på Sigtuna kommuns miljöenhet.

undefined
Anläggningen med Mälaren i bakgrunden.

Kommunen har tidigare stoppat byggen på fastigheten eftersom man ansett att hela området behöver planeras och att något behöver göras åt situationen med vatten och avlopp.

Från Naturskyddsföreningens sida är man mycket kritisk till hur kommunen hanterat saken.

– Det har byggts mycket här och det utan att ens begära om undantag från strandskyddet. Det väcks en rad frågor när man läser ärendet och de borde rätas ut, innan man ger klartecken, säger Matz Norling.

Han pekar till exempel på att det i kommunens protokoll påstås att parkeringsytan och den nya grusvägen inte skulle vara nygjorda.

– Man förleds att tro att det fanns på den tiden det var en tennisbana här, men så är det inte.

undefined
Matz Norling, engagerad i Naturskyddsföreningen, har överklagat beslutet om dispens från strandskydd.

Han menar att det alltid är bättre att ansöka om undantag först eftersom möjligheten då finns att undersöka om det går att kompensera ett bygge, till exempel med fågelholkar eller insektshotell. Föreningen har nu överklagat beslutet till Länsstyrelsen.

– Jag tycker att man har tagit alldeles för lättvindigt på det här, säger han.

En av ägarna, Henrik Larsson, säger till UNT att det var ren okunnighet som gjorde att man inte sökte strandskyddsdispens innan de byggde.

– Vi kan inte så mycket om det här, säger han.

Men, säger han, huset är en verksamhetsbyggnad på en jordbruksfastighet.

– Det är vår personal som behöver dusch och omklädning.

undefined
Bild tagen vid kommunens tillsyn på parkeringsyta, hus och anläggning.

Verksamhetsbyggnader behöver inte bygglov, om de ligger vid bondgården, men kräver strandskyddsdispens.

Den här anläggningen ligger inte vid gården, och används av betalande kunder.

– Ja, det var väl inte tanken från början. Men så kom det folk och spelade, vilket är roligt, om de vill göra det. Och det är just att låta dem byta om och duscha. Det fanns inte förut. Det är en välgärning, säger han.

Mats Weibull (M) ordförande i byggnadsnämnden menar att huset är placerat på en plats som redan är tagen i anspråk genom att tennisbanan låg där.

– Sedan utesluts inte allmänheten från området, tvärtom, padelbanorna är till för allmänheten och den bedöms inte påverka växt och djurliv väsentligt.

Strandskydd

Strandskydd gäller på tomter utmed kusten och i Mälaren.

Inom strandskyddat område är det förbjudet att: 

– Uppföra nya byggnader, ändra byggnader eller sätta upp anordningar som hindrar allmänheten att röra sig, så som bryggor, pirar, staket, parkeringsplats.

– Gräva, spränga eller förbereda byggen. 

– Utföra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

Byggnader som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel, har vissa undantag från förbudet, om de ligger nära verksamheten.

Källa: Boverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!