Knark på Märstagymnasiet oroar

Narkotikamissbruket bland elever på Märstagymnasiet är bekymmersamt och utvecklingen är oroväckande. För att stävja missbruket vill skolan kunna stänga av elever. Det säger skolkurator Gunilla Wurtzel och skolpsykolog Ulla Johansson.Louise Skeppare (m), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden instämmer. Vi kan inte låta unga människor fastna i narkotikamissbruk, säger hon.

Sigtuna2002-01-03 00:01
Några av de elever som började läsa på gymnasiet i höstas var då redan fast i narkotikamissbruk och en del av dem hade inlett en kriminell bana. Skolkuratorn Gunilla Wurtzels och skolpsykologen Ulla Johanssons förhoppning är att skolan tillsammans med de sociala myndigheterna ska kunna fånga upp dessa elever i tid innan det har gått för långt. Men de är oroliga och bedrövade.
— Problemet är ingalunda unikt för Märstagymnasiet. De här problemen finns i hela samhället i dag. Men det vi på Märstagymnasiet känner till i dag är bara toppen på ett isberg. Det räcker inte med att prata om missbruket längre. Det krävs konkreta åtgärder för att stävja narkotikamissbruket och kriminaliteten. Vi väntar på att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska fatta beslut om att vår rektor Sanna Bergström ska kunna stänga av elever då de inte frivilligt vill genomgå drogtest.

Känner vanmakt
Både Gunilla Wurtzel och Ulla Johansson känner vanmakt. De berättar att narkotika som hasch, ecstasy, amfetamin och heroin finns tillgängligt på skolan och tycker inte att tiden räcker till för att de ska kunna ta sig an alla elever som har problem.
Kommunen hoppas fortfarande på att man ska kunna öppna en så kallad Mini-Maria. Där ska skolungdomar bland annat kunna drogtestas. I dag finns inget lagstöd för att tvinga elever att genomgå drogtest, men utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tittar nu på möjligheterna att stänga av elever som inte genomgår drogtest. Hur detta stämmer överens med lagstiftningen är oklart, men det ger dock en tydlig signal om att kommunen tar narkotikamissbruk bland tonåringar på stort allvar.

Elever kan stängas av
— Enligt skollagen har en rektor rätt att stänga av en elev när denne utgör fara för sig själv och andra, säger Gunilla Wurtzel.
Varför ska man stänga av elever?
— Det första steget att ta sig ur narkotikamissbruket är att erkänna för sig själv att man har ett missbruk. Men vi vill även stänga av elever för att avskräcka andra ungdomar och för att signalera att narkotikamissbruk är allvarligt.
Drogproblemen på Märstagymnasiet bekräftas av Louise Skeppare (m), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
— Jag tar det här på mycket stort allvar. Ser vi att barn är narkotikamissbrukare måste vi hjälpa dem. Det finns en helt annan acceptans av narkotika hos ungdomar i dag än för tio år sedan. Dessutom är narkotika så billigt i dag.
Hon stöder till fullo Gunilla Wurtzel och Ulla Johansson i deras arbete.
— Jag har uppfattningen att vi behöver en lag som ger skolan rätt att drogtesta ungdomar under 15 år. Det går inte att hänvisa till integritetsskäl när vi kan rädda unga människor från att hamna i narkotikamissbruk.

Tjänsteman får ansvar
För att komma åt förgreningarna bakom distributionen av narkotika tittar kommunen nu på en lösning där en tjänsteman ska ha ett övergripande ansvar.
— Vi har tillsatt en grupp som ska se vad som görs på olika nivåer. Tanken är att en tjänsteman ska hålla ihop arbetet framöver. Tjänsten ska tillsättas så fort som möjligt, säger Louise Skeppare.
I arbetet ska arbets- och utbildningsförvaltningen, barn- och ungdomsförvaltningen, socialförvaltningen, kultur-och fritidsförvaltningen och närpolisen ingå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om