Det var för några veckor sedan som Katarina Åblad, 30, som bor i Odensala, började fundera på var hennes tre barn som idag går på Odensalaskolan skulle gå i högstadiet när de blev äldre. Efter ett samtal med sin man bestämde hon sig för att starta en namninsamling för att Odensalaskolan i framtiden ska erbjuda barnen i byn undervisning även på högstadiet. Idag går 170 elever på skolan som erbjuder utbildning från förskolan upp till årskurs 6 på Odensalaskolan. För att gå sina resterande år på högstadiet behöver de bege sig till Märsta.
– Jag känner att det skulle vara en trygghet för barnen att få gå kvar. I nuläget kan barnen bli tvungna att få åka iväg helt själva till skolorna i Märsta. Med en skola i Odensala kan de åka tillsammans och ta följe till skolan, säger Katarina Åblad.
Katarina berättar också att hon tycker att det verkar stökigt i Märsta och skulle därför hellre vilja ha sina barn i Odensala.
– Det finns ju skola i Sigtuna, men det blir ännu längre bort, säger hon.
Namninsamlingen har idag drygt 80 underskrifter. Tanken är att den ska lämnas in som ett medborgarförslag till kommunen men även till skolan.
Erika Björklund som är rektor på Odensalaskolan berättar att det är en helt ny fråga som inte diskuterats på skolan tidigare.
– Spontant tänker jag att det inte är enkelt att starta en högstadieskola, det är få elever som går på vår skola idag och jag tror att det blir svårt att skaffa behöriga lärare samt att ordna med lokaler, då vi är trångbodda just nu, säger hon.
Pernilla Bergqvist som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden berättar att kommunen inte har några planer på att införa någon högstadieskola på orten.
"Här i Sigtuna kommun värnar vi om våra landsbygdsskolor och har precis satsat på nybyggnationer och nya lokaler på Odensalaskolan", skriver hon i ett mail.
Märker ni av ett behov av en högstadieskola i Odensala?
– Kommunens befolkningsprognoser ger ingen bild av att det finns ett sådant behov. Att bygga en ny eller utöka en skola är en jättestor investering som ställer krav på att det skall finnas en långsiktighet i elevunderlaget. Som det ser ut just nu, finns det som sagt inga tecken på ett sådant behov.