Is från flygplan krossade tak

Isklumpar från ett inflygande flygplan slog i april i år sönder ett tak på en lekplats i Upplands Väsby. Det visar en utredning från Luftfartsinspektionen. Klumparna kan ha kommit från ett läckage i toalettsystemet.

Sigtuna2004-06-20 21:00
Luftfartsinspektionens utredning motsäger tidigare uppgifter från Arlanda.
Från klarblå himmel damp de knytnävsstora isklumparna ner i ett bostadsområde i Upplands Väsby på morgonen den 14 april. En av klumparna slog hål på taket till ett lusthus på en lekplats. Hade någon människa träffats råder ingen tvekan om att följderna kunnat bli allvarliga.

Väsbybornas misstankar riktades genast mot Arlanda och något av de många flygplan som dagligen passerar. Den södra inflygningsvägen till bana tre går precis över centrala Upplands Väsby.
Från Arlanda flygplats uppgavs först att det var mycket osannolikt att isen kommit från ett flygplan. Men i den utredning av händelsen som Luftfartsinspektionen gjort slås fast att isklumparna måste ha härrört från ett plan.
- Det finns inga andra naturfenomen än mycket stora hagel som skulle kunna ge upphov till sådana skador. Så stora hagel har vi inte i Sverige, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetsanalytiker på Luftfartsinspektionen i Norrköping.

Utredningen anger att isklumparna troligen kom från ett läckage, antingen i flygplanets vattenpåfyllningssystem eller i toalettsystemet. I den minusgradiga temperaturen på hög höjd frös vattnet omedelbart fast på flygplanskroppen. Senare, när planet gick ner för landning och hamnade i varmare luftlager, släppte isen från planet och föll ner i lekparken.
Enligt Hans Kjäll är det ett mycket ovanligt fenomen, både i ett svenskt och ett internationellt perspektiv. Trots detta har man beslutat att lägga till besiktning av vattensystemen som en kontrollpunkt i flygbolagens löpande kvalitetstillsyn.
- Även om risken att komma till skada är ytterst liten är det är en enkel åtgärd som förhoppningsvis stärker allmänhetens förtroende.

Om alla Väsbybor lugnas av det återstår att se. Madelaine Gustafsson, aktiv i föreningen Väsbybor mot flygbuller, är i vilket fall fortsatt kritisk.
- Det visar det olämpliga i att placera slutfasen av inflygningen över ett område där många människor är samlade på liten yta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om