Ingen psykvård på hemmaplan

Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen (BUP) i Sigtuna läggs ned och flyttas i stället till Sollentuna. Det är innebörden i ett förslag som majoriteten i hälso- och sjukvårdsutskottet i Stockholms läns landsting väntas klubba ­igenom i dag, tisdag.

Sigtuna2004-10-19 00:00
— Det blir en försämring för de barn och ungdomar i kommunen som behöver psykiatrisk vård, säger Anders Meijer, enhetschef vid Sigtuna barn- och ungdomspsykiatriska mottagning.
Förändringen ingår i en större omorganisation av den barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i hela Stockholms län.
Dagens 28 lokala BUP-mottagningar minskas till 17 med början nästa år.

Får åka till Sollentuna
För Sigtunas del kommer de cirka 400 inskrivna barn och ungdomar som i dag har kontakt med BUP att behöva åka till Sollentuna där en större öppenvårdsmottagning byggs upp.
— Mottagningarna blir jämförbara i storlek och vi samlar ett likvärdigt och större innehåll i utbud och kompetens under ett och samma tak. Vi kan ta emot alla typer av psykiatriska problem och erbjuda specialiserad vård till samtliga, oavsett var man bor, säger Agneta Åhlund, chef för verksamhetsområde nordost som innefattar Sigtuna.
I omorganisationen ingår också att inrätta mellanvårdsmottagningar, exempelvis dagvård , intensivvård och uppsökande team för att minska vårdkedjan mellan öppen- och slutenvård.

Närheten har glömts bort
— Den geografiska närheten har helt glömts bort. I stället läggs fokus på en ökad specialisering, men jag tycker att vi har en rätt så bred kompetens och erfarenhet i Sigtuna, säger Anders Meijer.
Han menar att det blir en försämring när barn och ungdomar och deras föräldrar tvingas resa till Sollentuna. Därutöver försvinner den lokala närheten.
— De personliga kontakterna och det nätverk vi har byggt upp med andra instanser som skola och socialtjänst försvinner. Det är också lättare att samla folk till gemensamma möten om man finns på samma ort, säger Anders Meijer.

Tomma tjänster
På mottagningen på Vär­inga­vägen i Sigtuna ska det finnas fyra psykologer, två kuratorer, en läkare och en enhetschef, totalt sju tjänster.
Men just nu fattas en psykolog och en läkare.
— Väntetiden på ett första besök är drygt tre månader, om det inte är akut. En psykolog­utredning kan inte komma till stånd förrän efter uppemot två år och vi tvingas korta behandlingstiderna. Så stor är vår arbetsbelastning just nu, säger Anders Meijer.
Det är oklart vad som händer med personalen på mottagningen.
— Men ingen kommer att sägas upp och vi kommer att erbjudas andra jobb i den nya organisationen, säger Anders Meijer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om