Reaktionerna lät inte vänta på sig efter att kommunstyrelsens ordförande, Olov Holst, uttalat att Sigtunahem "inte är ett välgörenhetsbolag" och sagt att Sigtunahem måste göra vinst, enligt lagen.
Hans Törnqvist, ordförande i Hyresgästföreningen, är upprörd.
– Vi betalar nog så höga hyror, så vart välgörenheten kommer in vet jag inte. Med de belopp vi hyresgäster betalar till kommunen är det snarare vi som står för välgörenheten, säger han.
Men Olov Holst håller inte med.
– Om Sigtunahem inte får kostnadstäckning för sina utgifter och går med vinst genom att anpassa hyrorna blir det välgörenhet. Då subventioneras hyresgästerna som betalar för låga hyror, svarar han i ett mejl till tidningen.
Och han får visst medhåll av Erika P Björkdahl, docent i civilrätt på juridiska institutionen på Uppsala Universitet. Hon säger att av aktiebolagslagen följer att syftet med verksamheten är att gå med vinst.
– Man kan inte säga att ett kommunalt bolag ska sätta lägre hyror än alla andra, det står i strid med lagen och EU-rätten, förklarar hon, men tillägger att bostadsbolagen inte har någon rättighet, vare sig det är ett kommunalt bostadbolag eller något annat, att höja hyran hur mycket som helst.
Hans Törnqvist reagerar starkt på att Olov Holst säger att Sigtunahem måste göra vinst enligt lagen.
– Det får mig att resa ragg. Det finns inget lagkrav att ett aktiebolag måste göra vinst, även om det är önskvärt.
Flera läsare har kommenterat och undrat vad som hände med lagen om allmännyttan?
– Förut var det så att den hyran som sattes i allmännyttan var ganska låg och den hyran var också normerande för hur hyrorna skulle sättas i alla bostadsbolag i kommunen, säger Erika P Björkdahl.
Den 22 juni 2010 fattade Riksdagen beslut om nya regler för allmännyttiga kommunala bostadsbolag och hyressättningen. Reglerna trädde i kraft i januari 2011 och innebär att allmännyttan ska kombinera affärsmässighet med samhällsansvar.
– Självklart ställer vi upp på att det ska byggas nya bostäder, men vi vill att pengarna ska stanna i Sigtunahem, säger Hans Törnqvist och hävdar att föreningen förhandlar för alla hyresgäster, inte bara medlemmar.
Han är besviken över att Hyresgästföreningen inte har lyckats ha någon dialog med Olov Holst om hyrorna.
– Här har Hyresgästföreningen sig själva att skylla, svarar Olov Holst.
– Under många år ställde vi upp på möten när de kallade, men under valrörelsen 2018 valde HGF att inte förhålla sig politiskt neutralt, därför valde hela alliansgruppen att avbryta dialogen.
Enligt Erika P Björkdahl är förhandlingarna mellan parterna frivilliga. Hyreslagen är den lag som är aktuell på området som rör förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst. Där finns ingen regel som säger att fastighetsägaren har rätt att entydigt höja hyran varje år, hävdar hon.
– Kommer de inte överens kan hyresvärden ta det vidare till Hyresmarknadskommitéen, annars får man ta tvisten till Hyresnämnden och begära att de gör en prövning om hyran som föreslås är skälig.
Hyresgästerna inser att det finns ett behov för fastighetsägarna att höja hyran på grund av kostnadsökningar, konstaterar hon.
– Man kan förenklat säga att alla fastighetsägare får vara glada att hyresgästen varje år infinner sig till de här förhandlingarna och går med på en hyreshöjning, annars skulle de behöva driva in den här frågan via Hyresnämnden, säger Erika P Björkdahl.