Hundra anställda riskerar jobbet om skola läggs ned

På Räddningsverkets skola i Rosersberg blandas kamplust med uppgivenhet. Efter att en statlig utredning föreslagit en nedläggning blir väntan oviss i många månader, kanske ett år, innan beslut kommer.

Utbildningar och alla annan verksamhet på Räddningsverkets skola i Rosersberg fortsätter som vanligtdagen efter  att förslaget om att lägga ned skolan presenterades. Thomas Skantz och Niklas Engdahl, servicemän och läraren Sonja Söderlind.

Utbildningar och alla annan verksamhet på Räddningsverkets skola i Rosersberg fortsätter som vanligtdagen efter att förslaget om att lägga ned skolan presenterades. Thomas Skantz och Niklas Engdahl, servicemän och läraren Sonja Söderlind.

Foto: Anna Orring

Sigtuna2007-05-09 00:01
Först i början av nästa år kommer ett slutgiltigt beslut. Fram till dess måste 108 anställda och fler hundra elever som går i längre utbildningar vänta på besked om hur det blir med skolans framtid.
Under tiden ska all verksamhet pågå som vanligt. På skolan i Rosersberg verkade det på tisdagen öde och tyst, men det är snarare en följd av att skolområdet är så stort. Full fart, fast utspritt i byggnader och övningsfält på områdets 36 hektar.

Adminstrativ chef Per Holmgren gick runt på morgonen till alla olika arbetsställen.
- Det finns medarbetare som ifrågasätter riktigheten i utredningen. Många har en oro över sin egen situation, de har redan börjat fundera över sin framtid, säger Per Holmgren.
Lillemor Edholm arbetar i växeln, som är huvudväxel för hela Räddningsverket. Hon är också lokal ordförande för fackklubben Seko som företräder cirka en tredjedel av de anställda.
- Jag har varit i kontakt med många medlemmar, och det är många andra som ringer också. I dag tycker jag många är ledsna, de börjar inse fakta. Man har upplevt det här som lite chockartat, säger Lillemor Edholm.
Vad som händer med de anställda vid en nedläggning är inte klart än, men troligtvis kommer många att förlora sina arbeten.
- Vi har många här med en viss kompetens. Det är ingen stor arbetsmarknad för dem som varit väldigt specialiserade, säger Lillemor Edholm.

För eleverna i den tvååriga utbildningen till brandman finns också frågetecken.
- Generaldirektören sade på mötet att intentionen är att de ska få slutföra sin utbildning. Det kan bli i form av distansutbildning, eller att gå klart på någon annan skola. Men han kunde inte ge något löfte till eleverna, vilket det blev ganska stark reaktion på, säger Josefin Barck, informatör.
På måndagen presenterade utredaren Mats Sjöstrand sitt förslag till hur Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar ska kunna slås ihop till en myndighet. Två av Räddningsverkets fyra skolor läggs ned, enligt förslaget. Rosersberg och Skövde försvinner, medan Revinge i Lund och Sandö i Kramfors blir kvar med krympta resurser.

I Rosersberg lyfter man fram argumentet om skolans geografiska läge. Räddningstjänster i kommuner runt om i hela Mälardalen kommer att kunna skicka färre på vidareutbildning när det blir längre resor och nödvändigt med övernattning. Samma argument gäller de längre grundutbildningarna som ska locka blivande brandmän och sotare.
- Infrastrukturen, med tåg, flyg, motorväg. Den kan man inte säga emot, säger Niklas Hansson, koordinator för utbildningen till skorstensfejare.
Rosersberg är enda skola i landet som utbildar skorstensfejare. I förslaget flyttar utbildningen till Revinge.
Förslaget om den nya myndigheten och skolnedläggningen ska ut på remiss under sommar och höst. Hoppet finns att kunna påverka regeringen att låta skolan vara kvar.
- Vi måste samla kraft och blicka framåt. Vi måste få våra kunder med oss, de ska tala om varför vi ska vara kvar här, säger Per Holmgren.


FAKTA
På skolan i Rosersberg går 3 200 elever varje år. Cirka 400 går en termin eller längre.
Blivande brandmän går en tvåårig KY-utbildning, Skydd mot olyckor, som startade 2003.
Skorstensfejare får både grundutbildning och påbyggnadsutbildning, en termin vardera, i Rosersberg.
Skolan vidareutbildar anställda brandmän från räddningstjänster runt om i landet.
För anställda på myndigheter och kommuner anordnas kurser i bland annat krishantering.
Skolan har hotell, elevboende, konferens och en restaurang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om