Banan ligger nära vattnet, utmed Strandpromenaden i Sigtuna. Bakom projektet och investeringen står Sigtuna IF i samarbete med bland andra Sigtuna museum och Destination Sigtuna. Sigtuna kommun har ordnat med bänkar, stenläggning och belysning kring banan.
– I dag känns det häftigt. Vi som drivit projektet tycker det känns otroligt kul att banan nu är klar. Det här är all time high för investeringar i vår förening, men vi är inte oroliga. Nästa år planerar vi även att bygga en ny kiosk, säger Sigtuna IF:s kassör Sven Johnson som tillsammans med vice ordförande Catarina Sandin och ordförande André Muskus hållt i planeringen av banan.
Temat för banan är Sigtunas historia. Här finns allt från en runsten och en vikingabåt till rådhuset i miniatyr. Vid varje hål står en skylt med text och en QR-kod som går att skanna med mobilen. QR-koderna leder till mer information om Sigtunas historia och filmer där guiderna Ansi Jönson och Sara Heine spelar karaktärerna Estrid och Signe.
Under invigningen guidade Estrid och Signe, två starka Sigtunakvinnor från 1000-talet och 1800-talet, runt besökarna i den nya äventyrsgolfbanan.
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och André Muskus klippte bandet ihop.
– Tänk om vi kunde få till sådana här samarbeten oftare. Det är i mötet mellan ideella föreningar och kommunen som det börjar hända saker på riktigt. Det här kommer bli ett viktigt tillskott för besöksnäringen och ett fantastiskt stråk för besökare, sa Olov Holst bland annat.
Tanken är att banan ska locka besökare att bli nyfikna på vad staden har att erbjuda utöver äventyrsgolf. En karta kommer att delas ut till golfspelarna så att de efter golfrundan kan gå upp i staden och se de byggnader och historiska platser som finns i miniatyr på golfbanan.
Sigtuna IF, som har cirka 800 medlemmar i sina fotbolls-, innebandy-, bordtennis- och rugbyklubbar, räknar med att äventyrsgolfen ska bli en viktig inkomstkälla. Dels genom sponsring av hålen, dels genom intäkterna från banan.
Banan kommer att ha tolv hål med olika svårighetsgrad. Ett syfte med banan är också att aktivera fler barn och unga, dels genom att spela på banan, dels genom att sköta den.
– Banan kommer att bemannas av föreningens ungdomar och deras familjer. Och överskottet ska gå till vår ungdomsverksamhet, exempelvis till att anställa ungdomstränare, berättar Catarina Sandin.