Det var den 18 november strax efter klockan 13 som samtalet kom. Hennes son hade fått en pall kastad på sig i skolan. Ambulans var då på väg till platsen. Men där och då visste hon inte hur skadad hennes son var.
– Jag kastade mig in i bilen, säger mamman som vill vara anonym.
Hon berättar att när hon kommer till platsen ligger det saker över hela golvet. På en stol bland glassplitter hittar hon sin son. Bara någon timme tidigare hade det efter att pallen kastats utbrutit slagsmål mellan vänner till sonen och den som kastat. Enligt uppgifter ska en person även kastats in i en glasruta. Vid händelsen tillkallades inte heller polis till platsen, enligt polisens händelserapport från den dagen.
Mamman och sonen åker därefter in till sjukhuset där sonen får vård.
– Under besöket på sjukhuset väljer vi att göra en polisanmälan. Även skolan valde någon dag senare att anmäla händelsen till polisen, säger mamman.
Skolan gjorde en polisanmälan, där mammans son inte stod som målsägare. Men mamman försökte nu få tag på lärarna via mejl för att stämma tid för ett möte. Det skulle dröja 21 dagar innan hon och skolan skulle få till ett möte.
– Det som är värst är att den som är högst uppsatt inte kontaktade mig när jag försökte få tag på henne, säger hon.
S:t Olofs skola ligger i Sigtuna. På högstadieskolan går idag 440 elever mellan årskurs sju och nio. Skolan skriver på sin hemsida att "hos oss arbetar vi aktivt för att barnen ska känna samhörighet, trygghet och trivsel, viktiga byggstenar för en god lärandemiljö". Enligt mammans son pågår det idag misshandel dagligen på skolan.
– Han är less. Men han rycker på axlarna åt saken, säger hans mamma.
Men det är inte första gången som en förälder inte får gehör från skolan. Under förra året, den 12 december fick Skolinspektionen en anmälan om att en elev på S:t Olofs skola slutat gå till skolan efter att ha mobbats. Föräldern har uppgett att barnet har blivit utsatt för kränkningar och upprepad mobbing under 2019. Enligt anmälan har föräldern påtalat barnets utsatthet och utan att få gehör och utan att ha fått någon hjälp.
Skolorna i Sigtuna kommun har en rutin för hur lärarna ska ingripa vid en händelse på skolan. Enligt planen så har skolpersonal alltid skyldighet att ingripa för att hindra att elever skadar andra personer.
– Sigtuna kommuns mål är att det ska finnas förtroende mellan skola och hem, säger Gabriela Galvez, som är utredare på Barn- och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun.
Enligt skollagen får rektor eller lärare "vidta de omedelbara och tillfälliga åtgärder som är befogade för att tillförsäkra elevernas trygghet och studiero och för att komma till rätta med en elevs ordningsstörande beteende".
– Det finns inga specifika bestämmelser i skollagen när en polis ska tillkallas och skolan har inte skyldighet att göra en anmälan till polisen. Men generellt finns det en informationsplikt, där skolan ska ha löpande kontakt med elevens föräldrar.
Även kommunens polis Luis Araya lyfter fram att det inte finns något krav i skollagen på att skolpersonal måste ingripa.
– Men du ska verka för att avgränsa skadan. Det kan handla om att man kanske utrymmer ett rum där den aggressive eleven finns. Man bör ingripa som lärare men det är inget som skolledningen kan kräva, säger han.
UNT har sökt Sigtuna kommuns skolchef som hänvisar till Mia Wik som är rektor på S:t Olofs skola. Hennes upplevelse är att det är tryggt att gå på skolan. Enligt henne stämmer inte uppgiften att det pågår misshandel varje dag i skolan.
– Det är inte jag som kan berätta huruvida man kan känna sig trygg utifrån lagar och regler. Vi har ju elevmentorer, skolvärd och kurator och min upplevelse är att de gör ett bra jobb och att de lyckas med sitt arbete.
Enligt uppgifter så fick föräldrarna inte träffa dig för ett möte förrän 21 dagar efter att händelsen inträffat?
–Jag uttalar mig inte i särskilda ärenden. Men vid incidenter, så kliver sociala teamet in och utreder en incident. Vid behov involveras även Barn-och elevombudsmannen.
Hur vanligt är det med sådana här incidenter på er skola?
– Det beror på vad man jämför med. Jag skulle inte säga att det är vanligt, men det händer saker.