Borgmästarens hem öppnas – blir museum

Sigtunas siste borgmästare Gustav Dahl blev en välkänd och närmast folkkär figur i staden. Nu öppnas hans hem Borgmästargården för allmänheten med väl bevarad interiör och allt lämnat som på den gamle borgmästarens tid.

Borgmästarparet flyttade in i huset 1929.

Borgmästarparet flyttade in i huset 1929.

Foto: Maria Jansson

Sigtuna2022-06-11 06:56

När man kliver in i borgmästarens gamla hus, numera med adress Borgmästargatan, är det som att resa tillbaka i tiden. Här levde en gång i tiden Sigtunas siste borgmästare, Gustav Dahl med sin fru Dagmar och mycket lite har förändrats sedan huset byggdes 1927. Dahl skänkte staden huset som gåva på sin 100-års dag i september 1990 och nu har deras hem blivit museum.

– Allt är kvar så som det var när han dog, 1992, säger Maria Ek, intendent och ansvarig för projektet att registrera och katalogisera varje sak i huset, från enstaka möbler till minsta tändsticksask. Och det syns bokstavligt då personliga ting fortfarande trängs på skrivbord och i hyllor. Kvar på bokhyllan intill läsfåtöljen ligger pennor, ett förstoringsglas och en hopvikt Svenska Dagbladet, som papperstyngd används en kraftig tång.

undefined
Maria Ek, intendent och projektledare Sigtuna museum.

Hon berättar också att det inte är så vanligt att privata hem öppnas på det här sättet. Om hem visas för allmänheten har man oftast flyttat bort alla saker och ofta även möbler.

– Det mest speciella? Det är nog silkesskon som ligger i skrivbordslådan i vardagsrummet. Det måste vara ett minne, varför skulle man annars bara spara en sko, och i en låda? Säger Lovisa Willborg Jonsson, intendent och en av alla som arbetat med katalogiseringen av sakerna.

undefined
Ett enkelt badrum med lågt i tak.

Minsta lilla tändsticksask har en liten vit lapp fäst vid sig för att museet ska veta exakt vad som finns i huset.

– Det roligaste har nog varit alla de personliga sakerna. Det är ju ett typiskt borgerligt hem men det är roligt att han har så mycket av sin systers keramik framme, säger Lisen Tamm, intendent. Hon berättar att det ibland varit hjärtskärande att gå igenom sakerna i huset då de här och var hittat kläder efter parets dotter som dog i hjärnhinneinflammation vid tre års ålder.

– Det är många trevliga detaljer men jag skulle inte vilja laga mat på den spisen, säger hon om det gamla köket.

undefined
- Det är så flärdfritt, enkelt. Man får en känsla av hur det var att leva här. Det märks att det var under en tid när man inte var så trendkänslig, säger Inger Klefbeck, besökare.

Och Sigtunaborna har bra koll på sin gamle borgmästare.

– Det var han som gav Fritjof Nilsson Piraten sitt smeknamn. Det var i Lund på studenttiden och det var en tillställning där Fritiof Nilsson dök upp ”fel” kläder och Gustav Dahl säger ”Jag tror att vi har fått in en pirat i matlaget”, berättar Inger Klefbeck som kommit till öppningsvisningen av huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!