Expertens bästa tips: Så får du till halloweenmuffinsen

Att baka en snygg cupcake till halloween är busenkelt! Det tycker i alla fall tårtdekoratör Annika ”Ankan” Everfjärd, 48.

Annika "Ankan" Everfjärd gör busiga cupcakes till halloween med hjälp av sockerpasta och oreokakor.

Annika "Ankan" Everfjärd gör busiga cupcakes till halloween med hjälp av sockerpasta och oreokakor.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2023-10-26 20:00

Baka en muffin och täck den med ett tunt lager florsockerkräm (frosting) som dina figurer kan fästa i. Sedan är det bara att börja tillverka dekorationer. Så enkelt är det enligt Rosersbergsbon Annika Everfjärd att skapa en halloween-cupcake. Under tiden hon pratar gör hon en rulle som hon veckar ihop till en verklighetstrogen blodröd hjärna.

undefined
Två olika tekniker. Den lille mumien har utkavlad sockerpasta som skurits i jämna band, medan sockerpastan till hjärnan var en rulle som sedan veckades ihop. Ögonen på mumien är två vita utplattade bollar och sedan två mindre svarta bollar som pupiller.

Vi är i hennes bageri i Bredden i Upplands Väsby. På hyllor står visningstårtor, godis, bakelser och alldeles intill ett frysskåp fullt med egentillverkad gelato.

– Det enda jag säljer direkt är godis, lite kaffebröd, gelato och ”prinsesstårta på burk”. Resten gör jag på beställning, säger Annika Everfjärd och visar några runda glasburkar som hon tryckt ner varsin bit av prinsesstårta i.

Hon hade varken tänkt starta eget eller trodde att hon var konstnärlig. Ändå driver hon sedan tio år tillbaka företaget ”Ankans tårtverkstad”.

– Allt började när min äldsta dotter var tre år och önskade sig en Hello kitty-tårta. Sedan var det en kompis som ville att jag skulle baka en tårta till och jag märkte att folk var jätteintresserade av figurtårtor, berättar Annika Everfjärd, vars döttrar nu är 14 och 16 år.

undefined
"Affärsidén bara kom till mig. Jag hade inte tänkt på att starta eget. Men jag tyckte det var roligt att baka och märkte att folk var intresserade av mina tårtor", säger Annika Everfjärd.

Till vardags arbetade hon med kundtjänst och marknadsföring. Men ganska snart tog tårtbakandet över och blev ett heltidsjobb.

– Det är lite ”meckigt” att starta eget när det gäller livsmedel, det är inte bara att starta. Men det gick bra.

Eftersom hon även gillar att hålla på med administration gör hon allt själv.

– På måndagarna sitter jag framför datorn med administration och inköp.

undefined
Annika Everfjärd får ofta önskemål från kunderna om vad tårtorna ska ha för tema. Nyligen fick hon en stor beställning för Rusta, där hon bakade tårtor med deras logotyp.

På tisdagarna gör hon figurer och blommor av sockerpasta och flowerpaste som kan behöva torka och stelna. Slutet av veckan ägnas åt att baka bottnar, koka fyllningar och montera tårtor.

Är amerikanska tårtor din grej?

– Nej, jag tycker att det är viktigt att det är gott också. Jag jobbar mer med grädd- och yoghurtbaserade mousser där jag även kokar bär själv. 

undefined
"Många blir lite förvånade när de äter mina tårtor och säger: 'Men gud den var ju god också!' De tror att figurtårtor inte är lika goda som vanliga tårtor, säger Annika Everfjärd.

Hennes tårtor används på allt från bröllop och födelsedagskalas till dop, babyshowers och företagsevent.

Bakandet varvar hon med att hålla kurser och på söndag (29 oktober) kommer Annika till Herresta lada i Märsta för att ha en kurs i hur man dekorerar halloween-cupcakes.

– Vi hade samma kurs förra året. Det var jättekul! Deltagarna på kurserna brukar vara både män, kvinnor och ungdomar. Jag kommer att lära ut sex olika designer av halloween-cupcakes och vi kommer att jobba med sockerpasta, frosting, oreokakor och gelefärger.

undefined
Annika Everfjärd målar hjärnan på cupcaken med röd geléfärg. "Det går antingen att knåda in färg i sockerpastan eller som i det här fallet måla uppepå", säger hon.
Annika Everfjärd

Bor: I Rosersberg. "Jag trivs jättebra där. Jag och min man brukar ta våra elsparkcyklar till spåret eller till slottet på fritiden."

Tårtknep: "Grunden måste vara rak i våningstårtor. Använd vattenpass eller ögonmått. Gör stabila mousser som inte rinner ut. En snurrplatta behövs för att få till snygga tårtor".

Tråkigast med jobbet: Att städa

Bästa utrustningen för dekorering: Sockerpasta från England och flowerpaste att göra blommor och mindre detaljer av. Geléfärger, spatlar och knivar.

Karta: Ankans Tårtverkstad AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!