Här gör de finchoklad på löpande band
I Sigtunas lilla chokladfabrik står ekologiska råvaror högt i kurs, men det kostar. När sämre tider väntar tror Charlotta Söör och Ronny Latva att deras tillverkning kommer att sättas på prov eftersom lyxigare vanor stryker på foten.
Ronny Latva och Charlotta Söör arbetar med mer påkostade råvaror.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Men det blev inte som vi hade tänkt, säger Charlotta Söör och berättar att de sedan dess ridit på vågen efter Lasse Hallströms film Chocolat, som fått svenskarna att ta choklad på allvar.
I dag har företaget åtta anställda och har just öppnat en filial i Uppsala. Varje år gör man av med fem ton råchoklad som blir till praliner, moussetårtor, glass och andra sötsaker.
- I dag förstår folk mer och mer skillnaden på bra och dålig choklad. Men det finns fortfarande de som stirrar sig blinda på kakaohalten och tror att all choklad med mer än 70 procent kakao är bra, säger Charlotta Söör.
Så är det inte. Kvaliteten på chokladen avgörs i stället på kakaobönans ursprung, säger Ronny Latva.
- Choklad är som vin, det är jordmånen som avgör smaken. Och jordmånen påverkas bland annat av hur fuktig jorden är och vad som växer runt om. Finns det till exempel citrusträd närheten av där kakaobönan odlas blir chokladen syrligare.
För att chokladen ska bli bra ska också de fem "gyllene" ingredienserna blandas i: kakaomassa, kakaofett, socker, vanilj och lecitin.
- Det duger inte med något annat fett, som palmolja, och så ska det vara äkta vanilj. Inte vanilinpulver, säger Charlotta Söör.
Flera av råvarorna som används på chokladfabriken är ekologiska eftersom det ger chokladen en renare smak som är en bra grund för de egna smaksättningar som fabriken gör.
- Vi har bara ekologisk grädde och många av våra mjölsorter är ekologiska, vi provade även ekologiskt socker men när vi såg att det var från Thailand tyckte vi att det var mer miljövänligt att köpa socker från Skåne, säger Charlotta.
Men ekologiska och närodlade produkter kostar. Hittills har kunderna varit beredda att betala för finchoklad, men den guldkanten på tillvaron riskerar att ryka när tiderna försämras.
- Vi är på väg in i en lågkonjunktur och det ska bli intressant att se hur vår bransch påverkas, om folk kommer att unna sig fin choklad i fortsättningen, säger Charlotta Söör.
Fakta Choklad
Choklad består av kakaomassa, socker, kakaofett, vanilj och lecitin i olika proportioner. Till mjölkchoklad tillsätts även mjölkpulver. Vit choklad innehåller inte kakaomassa. I övrigt är innehållet detsamma som i mjölkchoklad. I Sverige äter vi cirka sju kilo choklad per person och år, vilket är strax över Europagenomsnittet som ligger på 5,7 kilo.
Choklad består av kakaomassa, socker, kakaofett, vanilj och lecitin i olika proportioner. Till mjölkchoklad tillsätts även mjölkpulver. Vit choklad innehåller inte kakaomassa. I övrigt är innehållet detsamma som i mjölkchoklad. I Sverige äter vi cirka sju kilo choklad per person och år, vilket är strax över Europagenomsnittet som ligger på 5,7 kilo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!