Han har många obesvarade frågor

Lennart Larssons fru fick en stroke, och Lennart Larsson misstänker att hon fick ligga utan vård på äldreboendet trots symtom. Nu har han anmält händelsen till Sigtuna kommun.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Sigtuna2008-05-15 20:38
En kväll i slutet av april blev Lennart Larsson uppringd från äldreboendet Hemskogen i Sigtuna, där hans fru bor sedan i höstas på en demensavdelning. Han fick veta att de misstänkte att hon hade fått vad man kallade en mindre stroke, men att det inte var något att oroa sig för.

På natten kom ett nytt samtal. Personal hade hittat henne på golvet och omedelbart skickat henne till sjukhuset. På Akademiska sjukhuset konstaterades att hon hade fått en stroke, en hjärninfarkt. Hon hade också ett brutit överarmen.
- De har lämnat henne ensam på rummet när de säger att hon har en stroke. Jag vet inte hur länge hon har legat med fraktur på axeln, säger Lennart Larsson.
Han säger att han tycker att Hemskogen har varit ett bra boende för hans fru, och är nöjd med personalen. Men efter den här händelsen är han besviken över att inte har fått svar på sina frågor.

- Ingen har hört av sig från Hemskogen till mig, inte ett ljud. Den enda upplysningen jag har fått är att hon har skickats till Ackis.
Blev hon undersökt eller bedömd av läkare när personalen började misstänka stroke? Det har han inte heller fått svar på.
Nu är hans fru tillbaka på Hemskogen och återhämtar sig relativt bra, enligt honom. Genom att anmäla händelsen vill han att äldreboendet ska få bättre rutiner när man misstänker stroke.
- Jag vill inte att det här ska hända någon annan.

I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokesjukvård från 2005 understryks att det är viktigt att en patient kommer till sjukhus så fort som möjligt om man misstänker stroke. Enda undantaget, skriver Socialstyrelsen, är personer som bor på äldreboende eller demensboende och har flera andra sjukdomar. Då rekommenderas att en läkare på plats ska göra en bedömning om personen ska flyttas till sjukhus eller kan få behandling på boendet.
En del nätter är nattsjuksköterskan stationerad på Hemskogen, andra på ett annat äldreboende. I regel finns fyra anställda på plats nattetid på Hemskogen.

- Om en person försämras ska sjuksköterskan kontaktas. Hon ska i sin tur bedöma om man ska kontakta läkare, säger Birgitta Enblom, verksamhetschef för äldreomsorgen i Sigtuna kommun.
På Hemskogen är Siv Molin enhetschef sedan slutet av april. Hon har tagit del av anmälan, men händelsen har ännu inte utretts klart. Enligt henne finns inget i dokumentationen som tyder på att man gjort något fel, och ingen anteckning om symtom som pekade på stroke. Vem som ska ha påstått att det handlade om en "liten stroke" är oklart.
- Han är besviken är att man har påstått en sak och sedan inte handlat. Upplevelsen i anmälan måste vi ta på största allvar, och vi ska gå tillbaka och reda ut om vi har handlat felaktigt, säger Siv Molin.
Stroke vanlig folksjukdom
Stroke, eller slaganfall, är ett samlingsnamn på blodpropp i hjärnan (hjärninfarkt) och hjärnblödning. Varje år drabbas cirka 30 000 personer i Sverige av stroke, och det är den tredje vanligaste dödsorsaken i landet.

(Källa: Socialstyrelsen)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om