Nyligen skrev han boken ”Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö”. Boken handlar bland annat om varför det inte byggdes någon järnväg till Sigtuna stad.
Ja, varför blev det inte så?
– Det togs flera beslut om det och stadsfullmäktige anslog pengar. Staden var rik, bland annat levde man på att sälja brännvin härifrån, så pengar saknades inte. Nej, det berodde nog antingen på att man inte förstod värdet av en järnväg eller på snålhet, gissar Crister Mattsson.
Samtidigt är han glad över att staden inte fick någon järnväg på den tiden.
– Den enda räls som jag har hittat var en 50 meter kort sträcka mellan vattnet vid Ropsten och dåvarande sågverket, för övrigt med samma företagsnamn (Lundquist och Lindroth) som än i dag lever vidare på brädgården vid väg 263.
Vad har staden vunnit på att sakna järnväg?
– Tack vare det så finns minnesmärken och historiska byggnader bevarade här, inget har rivits vilket i dag ju lockar många turister.
Men i dag skulle Sigtuna ändå må bra av ett par järnvägsförbindelser, enligt Crister Mattsson.
– Ja, persontrafik till Märsta station skulle vara en bra idé, eftersom det är trångt på väg 263. Jag tycker också det ska byggas en turistjärnväg genom Uppland.
Förslaget, som han för fram i boken, handlar om ett Orientexpressen i miniformat mellan Sigtuna stad och Ängsö slott i Västmanland.
– Jag tror att det skulle locka ännu fler turister till Sigtuna. Turisterna skulle kunna se Skokloster, Ekolsund med flera platser utmed vägen.