Gravid knarksmugglare tvingas föda i fängelset

En gravid kvinna som åkte fast för att ha försökt smuggla in ett kilo kokain via Arlanda dömdes till sju års fängelse, och kommer att föda barnet i fängelse. I Sverige finns ett fåtal små barn som bor på fängelser.

Sigtuna2008-04-23 19:44
Om en gravid kvinna döms för brott i Sverige ska rätten ta hänsyn till graviditeten när man tar beslut om hur långt straffet ska bli. Men för den 23-åriga kvinna som i vintras greps på Arlanda med ett kilo kokain i en väska var hennes graviditet inget som mildrade straffet.
Svea hovrätt fastställde nyligen domen på sju års fängelse för grovt narkotikabrott. Det innebär att kvinnan, som är i slutet av sin graviditet, kommer att föda barnet medan hon avtjänar straffet.
- Vi har framfört det som ett skäl att beakta i straffmätningen, säger kvinnans advokat Thomas Bysell.

Kammaråklagare Gunnar Merkel har varit åklagare i målet.
- Graviditet är något som ska vägas in, men när det gäller så här allvarliga brott är det inte en förmildrande omständighet. Det förstår ju alla att det inte är så lyckat att föda barn när man sitter i häkte eller i fängelse, men straffvärdet här var så högt att det inte kunde blir något annat än ett långt fängelsestraff.

Om kvinnan inte överklagar en gång till hamnar hon på en riksmottagning för en utredning om var hon ska avtjäna sitt straff. Enligt hennes advokat vill hon så snart som möjligt bli överflyttad till en anstalt i sitt hemland Polen och avtjäna straffet där. Kvinnans och advokaten har fått uppgift om att på den anstalt som kan bli aktuell får kvinnor ha sitt barn boende hos sig under hela strafftiden, alltså i flera år.
- Med tanke på omständigheterna tar hon det med fattning. Men det är naturligtvis tungt att se ett så långt fängelsestraff framför sig och att barnet ska få uppleva sina första år i en fängelsemiljö, säger Thomas Bysell.

På kvinnoanstalterna i Sverige finns för närvarande ett fåtal kvinnor som har sina barn boende hos sig. Praxis säger att barnen får vara kvar upp till ett års ålder.
- Det är två tre barn om året. Alla anstalter för kvinnor ska ha rum där det finns plats att ha ett barn hos sig, säger Birgitta Persson som är handläggare för barnfrågor på Kriminalvårdens huvudkontor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om