Golftävlingen lockar tusentals

Golftävlingen SAS Masters lockar upp emot 100 000 besökare. För Sigtuna kommun gäller det att rikta deras uppmärksamhet mot annat än bara golftävlingen. Förra året besökte bara fyra procent Sigtuna stad.

Camilla Zedendahl är vd för Sigtuna Turism och vill få många av de 100 000 besökare som väntas till Arlandastad golf i veckan att tillbringa tid och göra av med pengar i kommunen. Sigtuna kommun syns med egen monter i sponsorområdet, och på en "sky-box" vid det exklusiva 18:e hålet.

Camilla Zedendahl är vd för Sigtuna Turism och vill få många av de 100 000 besökare som väntas till Arlandastad golf i veckan att tillbringa tid och göra av med pengar i kommunen. Sigtuna kommun syns med egen monter i sponsorområdet, och på en "sky-box" vid det exklusiva 18:e hålet.

Foto: Anna Orring

Sigtuna2008-08-12 18:30
Förra året kom nära 95 000 personer till Arlandastad golf för att följa Masterstävlingen. I år väntas publiksiffran bli minst i samma nivå när tävlingen drar i gång på torsdag. Den stora utmaningen för värdkommunen Sigtuna är att få så många som möjligt av besökarna att också bo på hotell, äta på restaurang, shoppa eller se sig om i kommunen i samband med tävlingen.
En undersökning från förra året visade att cirka 5 000 personer valde att bo på hotell i kommunen. Fyra procent av publiken besökte Sigtuna stad, där det var aktiviteter alla tävlingsdagar. Det motsvarar cirka 3 800 personer, en siffra Sigtuna Turism inte är nöjd med.
- Vi fick en del av kakan. Nu är förhoppningen att vi ska få en lite större del av kakan. I år satsar vi mer på musik och mat. Förra året var det lite mer kultur och allvar, säger Camilla Zedendahl, vd.

Bland annat blir det musik i Drakegårdens paviljong och dans på bryggan i hamnen. Butiker och restauranger ska hålla kvällsöppet, det blir gratis stadsguidningar och gratis inträde till museerna. Gratisbussar ska också gå mellan golfbanan och Sigtuna på eftermiddagarna.
Annat i undersökningen gläder turist-vd:n mer. Som att nära nio av tio besökare kände till att det var just Sigtuna kommun de befann sig i, och att fyra av tio kände till att det fanns aktiviteter i Sigtuna stad.
- Om vi inte gör någonting kan vi garantera att alla tror att de är i Stockholm, och att de äter och bor i Stockholm. Det här är viktigt för varumärket Sigtuna, vi visar att vi kan ta så här stora evenemang, säger Camilla Zedendahl.
Undersökningen gjordes av Stockholms utrednings- och statistikkontor på uppdrag av Stockholm Visitors Board. Sigtuna Turism och Sigtuna kommun fick med ett par egna frågor i undersökningen, men gjorde ingen egen utvärdering.

Därför finns inga siffror på precis vad kommunen satsade på evenemanget, och inga uppgifter om skatteintäkterna ökade. Det gör att kommunens näringslivschef, Christer Wikström, även han mest talar om evenemanget som viktigt i ett långsiktigt varumärkesbyggande.
- Vi hade vårt tema "Bo, arbeta och leva i Sigtuna kommun", som vi försökte trumma ut. Jag tycker det fungerade jättebra. Sett till antalet nyinflyttade förra året (817 personer) var det ju den högsta siffran sedan 1971. Men om det har med Masters att göra vet man ju inte, säger Christer Wikström.
I år ska Sigtuna kommun göra en egen undersökning av de lokala effekterna av tävlingen.
* SAS Masters är namnet på årets upplaga av den svenska Europatourtävlingen, då SAS har blivit ny huvudsponsor för evenemanget.
* Tävlingen startar torsdag och pågår fram till söndag. Start kl 7.30 varje morgon.
* Tävlingen hålls i år liksom förra året på Arlandastad golfbana. Sedan starten 1973 har den spelats på olika banor, många gånger på Barsebäck i Kävlinge kommun. Där hålls den också nästa år, men sedan ska tävlingen spelas på Bro Hof i Upplands-Bro kommun.
* Förra året kom cirka 95 000 besökare till tävlingen, och 7 000 besökte golfbanan dagarna innan när det är sponsor- och kändisspel. Tävlingen är den som har näst störst publik efter British Open på Europatouren.
* Två av tre besökare förra året var män, en femtedel mellan 55 och 64 år.
* Tre fjärdedelar av besökarna tog bilen till golfbanan, 16 procent åkte kollektivtrafik

Källa: Publikundersökning av USK, Stockholms utrednings- och statistikkontor
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om