Golftävling som lockar både ung och gammal
Gott om plats att röra sig på. Och inga deppade fans när en spelare missar en putt, bara ett dovt sorl. På SAS Masters samlas nära 100 000 människor under tävlingsdagarna, men det är en publik med små gester.
Under fyra dagar är cirka 800 funktionärer i gång för att vaka över bana, publik och parkeringar. Gunilla och Björn Schödin från Sigtuna är två av dem.
Foto: Patrik Lundin
Alla väntar. Sedan blir det en applåd. Golf är ingen sport där publikupplevelsen verkar hänga på vem av spelarna det går bra för. Inga besvikna anhängare lämnar golfbanan i vredesmod eller börjar bråka med andra i publiken. I stället hejar man mer på golfen som sport.
Gunilla och Björn Schödin är två av 800 funktionärer. De kommer från Sigtuna golfklubb.
- Vår klubb har hand om hål nio, säger Björn Schödin.
De har vakat vid en green där folk får passera när det inte pågår spel. Runt om på banan syns de vita funktionärskepsarna. Uppdraget är inte svårt, tycker de, folk sköter sig.
Jan Hansson från Nacka har tagit med sig tolvåriga tvillingarna Axel och Elin. Barnen har gått på golfläger hela veckan, nu avslutar de med att följa med pappa till Masters.
- Golf är kul, men vi gör så mycket annat också, handboll, fotboll, innebandy, säger Axel Hansson.
I packningen har de med sig lunchmackor och regnjackor. Ryggsäck, paraply, keps och solglasögon är den vanligaste utrustningen hos publiken.
Jimmy Rillver och hans kompis Mathias Andersson från Haninge har för första gången på en stor golftävling utrustat sig med sina söner. Jimmys Tim är tio månader, Mathias Emil är tre. Jimmy Rillver har varit på många Masters, båda när det spelats i Barsebäck och på Kungsängen. Att ha med sig så små barn fungerar "inte alls".
- Det är svårt, de måste vara tysta hela tiden. Vi hinner inte se så mycket golf, säger Mathias Andersson.
I publikbyn finns Yamaha representerat och ställer ut skotrar. Kreditinstitut, telefonbolag och turistorganisationer från bland annat Skottland, Portugal, Spanien och Tjeckien lockar med golfresor.
I år har tävlingen bytt namn, till SAS Masters. Flygbolaget sponsrar tävlingen med 55 miljoner kronor under fem år. Det här är dagen efter att SAS för andra gången i år lagt fram ett stort sparpaket, där ytterligare 500 anställda ska bli av med jobbet.
I SAS monter utlovas autografer av golfspelarna senare på eftermiddagen och sparpaketet är långt borta. Marianne Holmgren är inhyrd för att informera om bonuskortet för passagerare. Ingen har kommenterat flygbolagets ekonomiska kris.
- Folk här är positiva och trevliga, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!