Som UNT tidigare rapporterat planerar företaget Vi Invest att bygga Nordens största inomhusvattenland i Rosersberg.
Efter fem års arbete med detaljplanen väntas Sigtuna kommun den 24 oktober godkänna planerna för vattenlandet som ska placeras vid E4. En majoritet av politikerna tänker rösta ja till planen, medan de flesta oppositionspartierna anser att vattenlandet ska byggas någon annanstans i kommunen.
I Rosersberg finns en oro för att vattenlandets trafik ska förstöra samhället. Föreningen Rosersbergs Villastad anser att äventyrsbadet bör placeras längre från bostadsbebyggelse.
Och de får medhåll av Socialdemokraterna.
– Jag förstår inte hur kommunledningen kan gå emot ett samhälle på det sättet, när så många invånare är negativa till placeringen, säger Marie Axelsson (S).
Olov Holst (M) svarar:
– Att hävda att kommunledningen går emot ett helt samhälle är en grov överdrift. Det bor över 2 000 personer i Rosersberg och det är några hundra som sagt att de är emot. Vi har personer i kommunledningen som bor i Rosersberg och i princip alla de talat med är positiva till vattenlandet.
Han anser att det är för sent att ta ställning mot planen nu.
– Vi har tidigare tittat på fyra till fem olika platser och Vi Invest har plöjt ner kanske tio miljoner kronor i planarbetet på den här platsen. Plus att de måste bygga nu, annars drar sig deras investerare ur projektet. Så att säga nej till placeringen är detsamma som att S säger nej till hela vattenlandet, säger Olov Holst.
Han menar att det också finns en risk att konkurrenter till Vi Invest hinner före och bygger ett vattenland i någon annan kommun.
Blir inte andra invånare besvikna om vattenlandet inte byggs?
– Nej, det är inte kommuninvånarna som främst vill ha ett badland, utan det är framför allt för turister och besöksnäring, svarar Marie Axelsson.
På frågan om kommunens besöksnäring inte får flera besökare genom ett badland, svarar hon:
– Jo, det kommer självklart bli fler som besöker vår kommun, men vi tycker inte att det ska ske på bekostnad av den stora merparten i ett samhälle. Jag tycker att man måste lyssna på folk.
Ett argument om att det offras värdefull jordbruksmark har också tagits upp i debatten.
– Ja, men varken länsstyrelsen eller andra instanser har haft några synpunkter på denna jordbruksmark. Redan i översiktsplanen så är det här området utpekat för utveckling. Så argumenten mot badlandet håller inte. Kommunen har gjort det här efter skolboken, anser Holst.