Fullbokade hotell och trafikstrul – EU-toppmöten väntar

Lagom till att Sigtuna blev värdkommun för EU:s ministerrådsmöten så bytte Knivstabon Malin Dacke, 54, jobb till näringslivsutvecklare i Sigtuna. ”Jobbet känns jättespännande”, säger hon.

"Fördelarna med att EU valt att ha sina möten här är att ett större intresse kan väckas för kommunens besöksnäring och för att etablera företag här", säger Malin Dacke.

"Fördelarna med att EU valt att ha sina möten här är att ett större intresse kan väckas för kommunens besöksnäring och för att etablera företag här", säger Malin Dacke.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2023-02-13 17:00

Ett av hennes första uppdrag blev att tillsammans med sina kolleger hålla i ett möte för lokala företagare – om hur EU-mötena kommer att påverka dem. Fram till och med juni kommer cirka 130 ministerrådsmöten att hållas på konferens- och mässanläggningen Scandinavian XPO i Arlandastad.

undefined
"Vi är så stolta över att ha företag som Scandinavian XPO här som kan ta emot dessa möten så att vi får välkomna Europas politiska ledare till kommunen", säger Malin Dacke.

Tidigare toppmöten i Stockholm har inneburit dyra avstängningar av E4 och innerstaden, men de problemen har man nu rundat genom att lägga nästan alla möten i närheten av Arlanda. 

Hur kommer mötena att påverka kommunens företag?

– Företagen kommer att märka av mötena på olika sätt. Quality hotell Arlanda XPO är exempelvis fullbokat under alla sex månaderna. Men turistande i någon större utsträckning tror vi inte att ministrarna kommer att ha tid med.

Däremot kommer det att arrangeras andra möten i anslutning till toppmötena och de här deltagarna kan vara intresserade av att se sig om i Sigtuna. Ett sådant tillfälle var när European Integration Network i förra veckan gjorde ett studiebesök på Sigtuna kommun för att lära sig om hur kommunen jobbar med integration. 

– Även på lång sikt kan företagare i Sigtuna kommun få nytta av att mötena hålls här. Genom att vi kan visa upp de unika fördelar som närheten till Arlanda, Stockholm och Uppsala ger, samt vår rika kulturhistoria och vackra Mälarmiljö, kan vi väcka intresse hos internationella företag att etablera sin verksamhet hos oss, säger Malin Dacke.

undefined
Malin Dacke trivs med nya jobbet. Som exempel på roliga uppdrag nämner hon att de nu samlar in statistik åt kommunens infrastrukturchef om hur bussarna används i Rosersbergs logistikområde, för att förhoppningvis kunna få regionen att sätta in fler bussar.

Men det finns också en baksida – en oro för att trafikavstängningar kring EU-mötena ska skapa problem.

– Ja, frågorna på mötet handlade både om utmaningen med kommande avstängningar av trafik och om de faktiska mötena. Vi arbetar gemensamt för att trafiken ska påverkas så lite som möjligt, säger Malin Dacke.

Polisen ansvarar för säkerheten och har kontakt med mötesarrangören Regeringskansliet för varje enskilt möte samt håller sedan Sigtuna kommun informerade. För att effektivisera flödet och minimera miljöpåverkan kommer mötesdeltagarna att bussas mellan flygplatsen och möteslokalen på Scandinavian XPO.

– Företagarna på vårt möte fick länkar till sidor där det finns mer information om ordförandeskapet och alla möten, säger Malin Dacke som tidigare har arbetat på Stockholms Handelskammare, med bland annat Arlandaregionen, och senast kommer från ett jobb som näringslivsutvecklare i Knivsta kommun.

Brinner för nätverkande

Namn: Malin Dacke

Bor: Knivsta

Familj: Tre döttrar och en son i åldrarna 18–24 år

Yrke: Näringslivsutvecklare

Fritid: "Jag brinner för företagande, nätverkande, affärsutveckling och föreningsliv. Internationella nätverk är något som alla i familjen är engagerade i, bland annat har alla barnen varit utbytesstudenter."

Övrigt: Invandrade till Sverige från Finland 1990. Har även arbetat med näringslivsfrågor i Zimbabwe och i Zambia och Etiopien.

Karta: Scandinavian XPO
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!