När mannen dömdes i tingsrätten ansåg rätten att bevisningen var övertygande och att den misstänkte mannen skulle dömas till livstids fängelse för mord. Men i Svea hovrätt menade man att en alternativ gärningsman inte kunde uteslutas och därför frikändes mannen. Ett beslut som fick kritik från en överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum som tyckte att domen var felaktig. Han drog slutsatsen att HD bör framför allt värdera den kriminaltekniska bevisningen och de DNA-spår som lämnats. Kort därpå valde riksåklagaren Petra Lundh att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen. Hon yrkade då på livstids fängelse. Riksåklagaren menade att fallet bygger på tekniska spår och inga vittnesuppgifter, och menar att det är angeläget att HD någorlunda regelbundet uttalar sig om kraven på vilken bevisning som ska vara tillräcklig för en fällande dom.
– Min uppfattning är varje bevis först ska värderas för sig och att man därefter ska göra en sammanvägd bedömning av all bevisning, säger Petra Lundh i ett pressmedelande.
Under onsdagen meddelade Högsta domstolen i ett pressmedelande att de har meddelat prövningstillstånd i mål om ansvar för mord i frågan om bevisvärdering.
Händelsen utspelade sig 2 oktober i fjol. En man begick ett mord mitt på dagen vid en busshållplats i korsningen mellan Östra Galaxvägen och Rymdgatan i närheten av Valsta.
– Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras, sa Petra Lundh då i ett pressmedelande.
Några som ställer sig positiva till att man prövar morddomen i Valsta är Polismyndigheten. De anser att fallet blir en vägledning för vilka krav som kan ställas vid indiciebevisning, och vilka riktlinjer som ska gälla vid sådana mål som är särskilt vanliga för våldsbrott i gängmiljö.
– Det är bra och viktigt att Högsta domstolen prövar den friande domen och att det klargörs vilka krav som gäller vid indiciebevisning, säger Christian Jofur, operativ samordnare grova brott Stockholm polisområde nord i ett pressmedelande.
– Högsta domstolens utslag blir en viktig guidning för hur svensk polis ska bedriva sina förundersökningar avseende grova brott i framtiden.