Nyligen invigdes den nya lekplatsen med sittplatser och utomhusscen på Borgmästarängen som ligger där Stora Gatan inleds. Lekplatsen är en bra satsning, enligt Fred Blomberg.
– En stadsmiljö måste vara attraktiv för människor i alla åldrar. Dessutom var Borgmästarängen underutnyttjad.
Men kommer inte en modern lekplats förstöra Sigtunas historiska miljö, kan man fråga sig. Fred Blomberg påminner om en tid, inte långt tillbaka, när Sigtuna inte var så pittoreskt som det är i dag. Till exempel stod vid pastellhuset där Ica nu finns en gång en lada med en stor tomt där bland annat rotfrukter odlades.
– Att komma in på Stora Gatan då var som att komma in i en bondby och inget annat.
Flera hus på gatan är bara cirka 30–70 år gamla. Organiserad renhållning kom först för omkring 75 år sedan.
– Sigtuna var en större bondby från 1500– till 1930-talen. Det var många bönder med några kor, grisar och getter här. De välbeställda hade en eller två hästar.
Sigtuna hade under den tiden inte mer än 400 invånare. Ännu tidigare, på 1700-talet, gick den under namnet Sveriges minsta stad eftersom den då bara hade 100 invånare.
– Men Sigtuna behöll statusen att bli kallad för stad eftersom det är Sveriges första och äldsta stad.
Sigtuna hade sin storhetstid från cirka år 1000 fram till mitten på 1200-talet. Då anlades Stockholm som snabbt tog över Sigtunas tidigare roll. En symbol för Sigtunas betydelse är klosterkyrkan Mariakyrkan, som byggdes av Dominikanmunkarna, eller svartbröderna.
– Sigtuna var ett betydande kyrkligt centrum fram till reformationen i mitten av 1500-talet.
Under reformationen upplöste Gustav Vasa klostret och lade beslag på dess egendomar. Då började Sigtunas nedgång på allvar.
Fred Blomberg, som verkar som Sigtunaguide, passar på att rekommendera några platser man bör kolla när man väl går längs med Sveriges första gågata. I mitten av det lilla Stora torget ligger till exempel Sveriges minsta bevarade rådhus.
– Där sammanträde domstolen, eller rådhusrätten, i Sigtuna från 1700-talet fram till 1940-talet.
Turistbyrån med Drakegården är också värd ett besök. Namnet kommer ifrån en läkare, doktor Drake, som bodde och hade sin praktik där i 53 år fram till 1922. På 1950-talet blev det ett populärt värdshus.
Museet Lundströmska gården, har anor från 1600-talet.